Östeuropeisk ”företagsamhet”

OBS att ingenstans står det att det handlar om zigenare som kommer från Rumänien. Finska media vill ju inte “stämpla en folkgrupp”. Men när de talar svepande om “rumäner” så stämplar de ju ett helt folk, nämligen alla som är rumäner, zigenare eller ej. Hur kan det vara bättre?

Rumäner bedrev koppleri med sina egna släktingar
Publicerat 9.5.2011

Polisen i Helsingfors misstänker rumänska yrkesbrottslingar för en omfattande brottshärva i Finland. Det är fråga om koppleri i restauranger i centrala Helsingfors samt förmögenhetsbrott i södra Finland.

Enligt förundersökningen ordnade koppleriorganisationen sexhandel i restauranger i centrala Helsingfors förra hösten och vintern. Man misstänker att gruppens ledare är en rumän som är fast bosatt i Finland. Enligt polisen beställde han sina släktingar för att sköta koppleriet i landet.

– Även de prostituerade hörde till samma stora släkt. Per omgång agerade 5-10 prostituerade med 5 kopplare, berättar kriminalkommissarie Jukka Larkio vid Helsingforspolisen på måndag [6.6.2011].

Enligt Larkio hade rumänerna planerat att senare sprida sin verksamhet till övriga landet.

Kopplaren fick till ledaren betala 1000 euro som startpeng plus 300 euro i veckan. De prostituerade betalade sin andel till kopplaren, av det som de tjänat ihop. 72000 euro som de knegat ihop, hamnade på rumänska bankkonton.

Även fysiskt våld och hot användes för att samla in pengarna.

Behandlingen av kopplerihärvan lär påbörjas i Helsingfors tingsrätt i slutet av juni.

I samma förundersökning har man försökt nysta upp en omfattande serie förmögenhetsbrott i södra Finland. Enligt Larkio var även den verksamheten organiserad.

– En rumän som bor i Finland, skaffade information om möjliga objekt, beställde folk som skulle utföra inbrotten och ordnade boende för dem. Han sägs även ha pressat andra för att utföra brott.

Förmögenhetsbrottshärvan handlar inte om samma rumäner som i kopplerihärvan. I Rumänien har man inte kunnat gripa organisatörerna. Majoriteten av dem som nu gripits i Finland har begått förmögenhetsbrott på olika håll i Europa.

Inbrotten skedde i bostäder och guldsmedsaffärer. Enligt förundersökningen har polisen kunnat återskaffa stulen förmögenhet för 115000 euro. Sammanlag är värdet på det stulna flera hundra tusen euro, enligt polisen.

Sammanlagt 68 rumänska medborgare har gripits i dessa koppleri- och förmögenhetshärvor, av dessa har 28 häktats. Polisen påpekar att rumänska gatutiggare inte har att göra med dessa.

STT (finska motsvarigheten till TT)

(Övers min)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: