Roliga kjolhistorier, berättade av poliser

Det stjäls förvånansvärt mycket med hjälp av lösa kjolar

Turun Sanomat 11.2.2011

Det stjäls förvånansvärt mycket varor i Finland med hjälp av lösa kjolar. Ett av de senaste fallen är från förra lördagen i Tarjoustalo [ett varuhus] i Vanda, då tre kvinnor försökte stjäla 125 Arabias muminskålar och 31 muminfat genom att gömma dem under sina kjolar. Enligt polisen används kjolgömmorna av finnar men även av utländska tjuvgrupper som kommit hit just med det ändamålet.

– Det har utnyttjats olika påsar, ställningar och krokar som placerats under kjolarna. De tål rätt så tunga lass. Man har tagit fast ensamma gärningsmän, men oftast grupper av två eller tre kvinnor, ibland grupper som bestått av ett halvt dussin personer. Denna verksamhet är fortlöpande, berättar kriminalpolisen Anne Tuomisto, förman hos egendomsbrottsenheten i Vanda.

– Oftast stjäls kläder, för att de inte skramlar, men ibland överraskas man när vi hittat oljedunkar och olika verktyg. Skalan är bred och verksamheten planerad.

Ofta opererar tjuvgrupperna en tid för att sedan flytta på sig till en annan ort, och de rör sig över hela Finland. Ibland ingår män i grupperna, deras uppgift är att vid upptäckt hindra vakterna eller distrahera dem. Som rekvisita vid tjuveriet används till exempel tidningsläsande, och man har runt om sig 2-3 personer som döljer själva dådet så att det nödvändigtvis inte hamnar på bandet i bevakningskameran.

En hårt belastad kjolenhet rör sig nödvändigtvis inte speciellt fort så då kan distraktionen ge tid för att fly, om det skapas oordning vid kassan.

Kjolar har i tingsrätten konfiskerats av staten som brottsredskap.

Om fallet i Vanda berättades först i Helsingin Sanomat.

Borrmaskinen fick lätt plats i en grensäck

Kriminalkommissarie Vesa Aaltonen hos polisen i Egentliga Finland berättar att han en gång hade ett fall där man fann att en zigenarkvinna bar 75 kg stulna varor under kjolarna. Där fanns olika sorters egendom som t.ex. tapetrullar.

– Kvinnan hade på sig nåt som liknade en stridsväst i armén, så den hjälpte till att bära, men vi var ändå förvånade över en sådan mängd. Dessutom väger zigenardräkten i sig en hel del, så kvinnan måste haft bra kondition för att bära en sådan helhet.

– Hennes girighet gjorde att hon åkte fast, då västens ena axelband brast och alla varorna ramlade på golvet i butiken.

Aaltonen berättar om en annan gång där kvinnans enorma kjol som bestod av 10 lager, hade fastnat på nåt sätt, kvinnan sade att den hade “blivit en dubbelknut”. Polisens kontrollanter plockade stulna varor från ett flertal olika veck och även då blev det en rejäl hög.

http://www.ts.fi/online/kotimaa/196143.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: