Notis i serien pseudonyheter

Blev uppmärksammad av en stor nyhet som har kokats ihop på TT – fetstilar de skratt- och gråtretande delarna:

Svårt för flykting att få jobb

Stockholm. Av de flyktingar som kommer till Sverige har de som hamnar i Stockholms län minst svårt att få jobb. En undersökning som länsstyrelsen låtit göra visar att 54 procent av flyktingarna i Stockholms län har jobb efter nio år i landet, mot 44 procent för resten av landet.

Men mindre än 20 procent med eftergymnasial utbildning har ett yrke som motsvarar deras utbildningsnivå. En ljuspunkt är att inkomst av arbete är den vanligaste försörjningsformen.

TT

  • ”flyktingar” – artikeln har alltså ingen uppgift om alla de andra? Flyktingar är ju som känt endast ca 5 % av all som kommer till Sverige
  • Varför har de valt just 9 år som en av kriterierna? Är det för att det först då tippar över 50 % och de får anledning att jubla? Hur är situationen säg, efter 5 år?
  • ”Men mindre än 20 procent med eftergymnasial utbildning har ett yrke som motsvarar deras utbildningsnivå.” – alltså, talar de om t.ex. en ”flykting” från exempelvis Irak som säger sig vara en läkare, och vill snyfta om att h*n inte fått direkt arbete som läkare i Sverige? Är det någon som kollat att h*n verkligen har en sån utbildning, erfarenhet och språkkunskaper, att h*n skulle kunna arbeta som läkare i Sverige (med tanke på hur mycket det kräver i verkligheten)? Har själv nämligen stött på tex. latinamerikanska ”ingenjörer” som inte ens kunnat byta en kranpackning utan handledning.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: