Tvätt av svarta pengar i finska nätcaféer

Av någon konstig anledning har jag inte kunnat hitta denna nyhet på svenska vare sig i finska Yle eller det svenskspråkiga Hufvudstadsbladet, trots de internationella kopplingar som tydligt framgått under förundersökningen, rättegången och domen. Nedanstående är min översättning av artikeln i Helsingin Sanomat.

Tvätt av svarta pengar i finska nätcaféer
20.7.2011 21:31 Uppdaterat 20.7.2011 22:25
Lasse Kerkelä, Reporter hos nyhetsredaktionen, Helsingin Sanomat

En utländsk nätbedrägeriliga har utfört en omfattande penningtvättsoperation med hjälp av finländska transfereringsföretag.

Enligt Centrala kriminalpolisen har det tvättats ca 1 miljon euro, som anskaffats genom kriminella handlingar för några år sedan.

“Jag tror att detta är även internationellt sett ett mycket exceptionellt fall,” säger kriminalkommissarie Vesa Isokuortti.

Pengarna härstammar från ett omfattande internationellt bedrägeri där rumänska kriminella via internet sålde icke-existerande bilar och motorcyklar. De rekryterade nigerianer för att sköta penningtvätten.

Pengarna dirigerades dels till internetcaféer i Kajsaniemi och Sörnäs, Helsingfors, dels till ett företag i Tammerfors. Alla dessa transfererade pengar såsom representanter för Western Union.

Mesta delen av pengarna blev tvättade hos internetcaféet i Kajsaniemi vad gäller penningtvätt i Finland.

En nigerian kontaktade på sommaren 2006 en man med nigeriansk bakgrund som jobbade på Berggatans nätcafé. Han föreslog att de gemensamt skulle starta en verksamhet.
Mannens uppgift blev att ta emot penningförsändelser från olika länder och förmedla dem vidare. Han fick 10 % av försändelsesummorna som provision.

Enligt domen som förkunnats i tingsrätten i Helsingfors, tvättades det i Kajsaniemi-nätcaféet nästan 700 000 euro under åren 2006 och 2007.

Tingsrätten dömde på tisdagen (19.7.2011) nigerianen Bright Ikhiuwu, 37, som kontaktade arbetaren hos nätcaféet och arrangerade penningtransfereringar, till tre års fängelse för grov penningtvätt.

Helsingin Sanomat hs.online@hs.fi

– – –

Mer om hur Western Union utnyttjas, engelsk artikel
People smugglers used us, Western Union admits January 13, 2011

– – –

Så där får europeiska fifflare hålla på med för att komma åt sina ”väl förtjänta” pengar. Å andra sidan kan vi kika på hur de somaliska piraterna agerar: Ingen penningtvätt är nödvändig att genomföras:

Alla tjänster betalas med lösesummorna. Eftersom pengarna oftast levereras kontant i dollar och oftast spenderas lokalt är de mekanismer som normalt används mot kriminella grupper verkningslösa.

Piratgängen behöver inte tvätta sina pengar i det öppna banksystemet för att kunna använda dem. Somalia är en sönderfallande stat som efter snart 20 år av krig inte har varken formellt banksystem eller fungerande regering.

Frånvaron av lag och ordning gör att det är fullständigt riskfritt för piraterna att ta sig flera fruar eller spendera sina pengar på lyxbilar och palatsliknande villor.

Hufvudstadsbladet Piraterna lever som kungar 24.11.2008
och uppdaterad av någon anledning 22.6.2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: