Riksdagsmotion

Googlade ”stråssa migrationsverket” och hittade detta, från 4. oktober 2011:

Motion 2011/12:Sf301

Ge Migrationsverket ett utökat socialt ansvar

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Migrationsverket i uppdrag att, i samverkan med berörda kommuner och ideella organisationer, även ta ansvar för de asylsökandes sociala situation i avvaktan på beslut.

Motivering

Många av landets kommuner vill och tar också ett stort ansvar för asylsökande även om det är Migrationsverket som ansvarar för verksamhet och placeringar. Det är vanligt att många asylsökanden i avvaktan på utredning och beslut placeras på mindre orter eftersom det där finns ett överskott av tomma lägenheter. Ett sådant exempel är Stråssa i Lindesbergs kommun med ca 300 invånare. Från början var det tänkt att ett 20-tal flyktingar skulle placeras där. I juni 2011 fanns det 112 asylsökanden från 28 olika länder och huvuddelen var yngre, ensamstående män. Det är inte konstigt om det ibland uppstår problem och kulturella krockar i en sådan miljö. Den risken förstärks dessutom av att det inte finns något socialt stöd eller sociala aktiviteter för de asylsökanden under den tid de befinner sig på orten. Det enda stöd som fanns i Stråssa var en kontaktperson från Migrationsverket några dagar i veckan och visst boendestöd. Situationen är liknande i flera kommundelar och kommuner i den norra delen av Örebro län.

Vi ska ha ett generöst flyktingmottagande i vårt land. Vi ska också ha en så snabb och effektiv asylansökningsprocess som möjligt och smidiga kopplingar till arbetsmarknaden. Men Migrationsverket behöver också, under den tid asylsökandena väntar och i den pressade sociala situation de befinner sig i, ta ett större ansvar för de sökandenas sociala situation på fritiden. Ett arbete som mycket väl kan samordnas och organiseras i samverkan med berörda kommuner och ideella organisationer.

Stockholm den 4 oktober 2011

Lennart Axelsson (S)      Håkan Bergman (S)

Motionen på Riksdagens sida

Vet inte riktigt vad det är för stödkontakt de pratar om, i själva Stråssa har det inte synts någon sådan funktion på många år. De kanske tänker på tiden för några år sedan då Migrationsverket faktiskt hade ett litet kontor i centrum. Men det var då det.

Jag har följt situationen sedan 2007 och under denna tid har inte personalen gjort mycket annat än kört hit asylanterna och kollat lägenheterna vid in- och utflyttning. Annars har de inte synts till. De kanske verkar i det dolda, mycket dolda?

Det skulle inte skada med lite mera synlig verksamhet.

2 svar

  1. […] Riksdagsmotionen som initierades i höstas av ett par politiker, som menade att man bör ålägga Migrationsverket mer socialt ansvar för sysselsättning av asylsökande, gick raka vägen ner i det runda arkivet. Det är säkert Ceder också väl medveten om. […]

  2. […] Riksdagsmotionen som initierades i höstas av ett par politiker, som menade att man bör ålägga Migrationsverket mer socialt ansvar för sysselsättning av asylsökande, gick raka vägen ner i det runda arkivet. Det är säkert Ceder också väl medveten om. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: