Det är fullt!

2 UPPDATERINGAR 14.11.2011

Lokala Migrationsenheten i Lindesberg avslöjar att man måste placera asylsökanden i hotell, eftersom det inte finns några vanliga boenden för dem. Det är fullt.

Asylsökande till Ställdalen

I torsdags kväll flyttade 42 stycken asylsökande in på Ritas hotell i Ställdalen [454 folkbokförda som fyllt 15 år. Ljusnarsbergs kommun]. Anledningen är att Migrationsverket inte har några asylboenden kvar.

– Det är fullt i det nuvarande systemet i Sverige, säger Ewa Zimmerman, enhetschef på Migrationsverket i Lindesberg.
På grund av boendebrist har Migrationsverket hyrt rum på Ritas hotell i Ställdalen.
– Vi har ett kontrakt med hotellet på fyra månader. Det här är bara ett av många tillfälliga boenden runt om i Sverige, säger Ewa Zimmerman.

Hela notisen på Nerikes Allehanda

Ewa avslöjar även att det visserligen placerats 42 personer i hotellet, men Migrationsverket har reserverat hela 100 platser. Som sagt så många gånger, ”Sverige är ett rikt land”. Eller är det bara önsketänkande?

Hur kommer det sig att äldrevården lejas ut till den som kräver lägst ersättning, som på gamla tider?

Är det för att det i Sverige idag, görs skillnad på folk o folk. De som kommer utifrån har alltid förtur och dem satsar man på, medan vanliga infödingar betraktas som lite lägre varelser som man inte behöver satsa på.

Jag skulle inte vilja tro det, men måste, för jag följer ju nyheter varje dag. Arma moder Svea.

Uppdatering 1: 14.11.2011 Var hönan eller ägget först?

Migrationsverket hade lite tur, som ni kan läsa i ETC Bergslagen:

Jimmy Hoppe blev i veckan ny ägare av Ställdalens Hotell. Han äger sedan tidigare Åtorps Herrgård i Munkedal. Redan i veckan skrev han kontrakt med Migrationsverket om att hyra in sig på hotellet för 100 asylsökande som behöver korttidsboende under asylutredning.

Jimmy Hoppe har många ideér och funderar nu över vad bygden har att ge.

­Vi letar nu lokal arbetskraft, det känns bättre så än att ta in folk utifrån, säger han.

– Tanken är att hotellet ska fortsätta drivas som hotell, men med tre olika inriktningar. Dels Migrationsverket, som Jimmy Hoppe till en början kommer skriva ett fyramånaderskontrakt med. Sedan kommer den nya ägaren att lägga fokus på storindustriell verksamhet.

Tänka sig, sprillans ny hotellägare som startar verksamheten med säkra kort – dvs med hjälp av rätt omfattande skattepengar, som går åt att hysa 100 invandrare, vem vet hur långa perioder.

Smart med stadiga inkomster, hotellet var väl annars konkursmässigt. Skulle Hoppe köpt fastigheten utan att redan kontaktat Migrationsverket för framtida lukrativa kontrakt? Det tror jag inte.

Hoppe (f. 1962, folkbokförd på herrgården i Munkedal) är naturligtvis en iskall affärsman lik Hans Tidhult, som jag presenterat tidigare. Kanske hotellet i Ställdalen kan liksom ersätta det nyligen förlorade i konkurserna på Myshus AB (augusti) och Thailand Dream Village AB (juli)?

Uppdatering 2: 14.11.2011 Går det dåligt med konferensverksamheten?

Det har visat sig att Hoppe tagit emot drygt 150 palestinska asylsökande som redan fått asyl i Italien, samt ett flertal ”ensamkommande barn” i sin herrgård. Det måste med andra ord varit på gränsen till konkurs, varför skulle han annars gjort det? Läs snyftartikeln i Bohusläningen från 2010 ”Man blir rörd av alla som bara vill ge” och om demonstrationer mot avvisningsbeslut på Västra Götalands nättidning från 28.10.2011. Ännu en artikel kan läsas på ”den oberoende politiska webbsajten Politico.se” från i somras, ”Osäker framtid för flyktingar”.

Hoppe har även mage att uttala sig så här: ”– För oss är detta en lågperiod så det var inte svårt att säga ja. Visst har det ekonomisk betydelse, men det handlar också om ett samhällsansvar, eftersom det är människor i nöd som kommer, säger Jimmy Hoppe.Bohusläningen 22.10.2010 ”Akut behov av asylboende”

Yeah, right. Of course.

P.S. Tipsa mig gärna om du känner till hur detta med Ställdalen är förankrat hos lokalbefolkningen. Finns det dokumentation på när och hur Migrationsverket / kommunen frågat de knappa 500 om de vill ta emot 100 utlänningar på en så liten ort? Det börjar ju likna Stråssa.

Ett svar

  1. […] Det är fullt! 2011-11-12 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: