Växthusarbetare våldtog och trakasserade arbetskamrater

Växthusarbetare våldtog och trakasserade arbetskamrater

Ilta-Sanomat 20.11.2011

En från Vietnam, för en tid sedan, till Närpes invandrad växthusarbetare, arrangerade en flytt för två vietnamesiska män och två kvinnor. Han krävde de fyra på ca 8000 euros ersättning för flytten och för att han hade ordnat arbete åt dem.

När gruppen väl gjort sig hemmastadd i den österbottniska växthussocknen, våldtog mannen den ena kvinnan och tvingade henne fyra gånger därefter till sex.

Ingen av de fyra hade några språkkunskaper och de var helt beroende av sin landsman, som hade lockat dem till Finland genom att lova höga löner och möjligheter att spara ihop pengar. De blev dock bittert besvikna eftersom de tvingades betala flyttersättning till mannen.

Vietnamesen hade förbjudit de fyra att ha någon som helst kontakt med myndigheterna, och hotade att returnera dem till Vietnam i fall de inte lydde honom.

Tingsrätten dömde den 52-åriga mannen för ocker till villkorligt fängelse i ett år och 8 månader, samt till att ersätta de fyra med 4500 euro för de överdrivna flyttkostnader som han krävt. Den våldtagna kvinnan skulle han även ersätta med 6000 euro i skadestånd.

– –

Saknas det inte något väsentligt i denna notis? Jag som vanlig läsare började i alla fall genast undra vem som kan tänkas ha anställt denne ”hjälpsamme” vietnames och de andra efter honom. Men om den saken står det inte ett ord. Återstår att spekulera: någon stor tomatodlare, eftersom det gäller Närpes i Finland. En annan sak som gör mig konfunderad: att mannen inte verkar ha fått något straff för våldtäkten. Saknades vittnen eller? Det står inget heller om de fyra, hade de över huvud taget uppehållstillstånd? Arbetstillstånd? Vad händer med dem nu? Har de sökt asyl i Finland? Fler frågor väcks hela tiden.

Allt som allt en mycket bristande rapportering av fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: