Iransk kebab-företagare misstänkt för grov människohandel i Åbo

Sammanlagt ca 50 tjänstemän slog på tisdagmorgon till hos tre kebab-restauranger i Åbo. Den iranska ägaren misstänks för grov människohandel och grovt ordnande av olaglig inresa.

Inspektör Teijo Ristola hos centrala kriminalpolisens Åbo-enhet misstänker att man utnyttjat offer för människohandel, som arbetskraft i restaurangerna. Personerna har importerats till Finland med hjälp av förfalskade dokument.

– Arbetare har förhörts som vittnen. De säger sig i huvudsak ha arbetat som praktikanter och att de inte fått någon lön för arbetet.

Enligt Ristola misstänker polisen att de hittat några av offren för människohandeln. Polisen grep fyra personer på tisdagen [29.11.2011]. Tidningen Turun Sanomat har fått veta att arbetarna hållits i schack genom att hotas med våld.

– Varje sådant fall är grymt för offret. Och varje enstaka fall är för mycket.

Inspektören berättar att vanligtvis har den som arrangerat inresan, utövat hård disciplin på sina arbetare. Ofta har offren lockats till att resa utomlands genom att utlovas guld och gröna skogar, i stället för den bistra verklighet som till slut uppdagas.

Restaurangerna som är belägna i centrala Åbo, stängdes på tisdagen. Razzian utfördes gemensamt av polisen, kronofogden och skyddsombudsmannen samt hälsokontrollanter från Åbo stad. Dessa rapporterade sig ha hittat flera brister mot livsmedelslagen i restaurangerna.

Dessutom undersökte polisen på eftermiddagen, ett kebabköttsrökeri ägt av samme iranske man.

Ristola berättar att mannen som driver rökeriet, restaurangerna och ett café, är även misstänkt för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Turun Sanomat 29.11.2011 (på finska)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: