Vansinnet fortsätter oförtrutet

Sjunkande skepp

Det är rätt svårt att verkligen ta in det vansinne som pågår i landet. Det verkar dessutom bara accelerera, dessvärre.

Läste i dagens Nerikes Allehanda om att hundratals asylsökande denna gång placeras i Laxå och Hallsberg:

Snart kommer 100 asylsökande till Laxå kommun och 30 till Hallsbergs kommun.
Migrationsverket i Örebro har kommit överens med bostadsbolaget Hallbo om att hyra åtta tomma lägenheter i Vretstorp till asylsökande. Samt att hyra 20 stycken av Laxåhems tomma lägenheter – 17 i Laxå tätort och tre i Hasselfors.
– Vi har kollat med alla kommuner i upptagningsområdet vilka som har tomma lägenheter, säger Tolle Furegård, chef på Migrationsverket i Örebro.

Möbler på måndag
Hyreskontrakten började gälla i torsdags, den 1 december, och är vanliga hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid.
På måndag anländer sängar och diverse andra saker som behövs för att göra lägenheterna beboeliga. Därefter påbörjas inflyttningen.
– Vi kommer bland annat att avlasta Gärdshyttan eftersom vi inte vill ha barn på det boendet.

Så barnen hamnar då i skolorna på respektive ort. Av någon helt outgrundlig anledning frågar den som intervjuar, hur Migrationsverkets Furegård anser det går med kommunens skolplanering:

De asylsökande kommer från hela världen. Hur ska kommunerna kunna lägga upp barnens skolundervisning?
– Det går faktiskt riktigt bra. I början är det mycket fingerspråk. Någon kan ofta lite språk, engelska och tyska. Och siffror och räkna är internationellt.

Men ursäkta mig, hur kan en tjänsteman på Migrationsverket svara på frågan? Skulle inte intervjuaren kunnat kontakta respektive skola, som nu drabbas? Migrationsverket har inga direktiv utöver att skaffa tak över huvudet på folk som de ska utreda. Man blir knappast expert på skolfrågor som anställd på Migrationsverket.

De asylsökande kommer att sköta sina hushåll själva med handling, matlagning, tvätt och städning.
– Man lever sitt eget liv utan kontroll eller inblandning av myndigheter. Nu för tiden bor man inte på förläggning, utan det är ett fritt boende där de kan röra sig fritt i landet, förklarar Furegård.

Varför låter detta som att han tycker allt är i sin ordning, och friheten är något uteslutande positivt för alla parter? Furegård skulle helt uppenbart behöva prata mera med lokalbefolkningen, affärsägare och andra bland ”verklighetens folk”. Antingen är han otroligt aningslös eller också helt cynisk. Tjänsten som han innehar är naturligtvis hans levebröd, så han kan utan tvekan sk*ta i hur skattebetalarna får det.

Ensamstående vuxna asylsökande får 71 kronor per dag och de som delar hushåll får 61 kronor per dag, även barn får en liten slant, berättar han.
– Pengarna räcker faktiskt förvånansvärt bra. Många sparar till och med, men hur det går till vet jag inte.

Jag skulle kunna upplysa den aningslöse Furegård lite grann om hur det verkar gå till. Men han kanske föredrar att ”inte veta”.

Det kommer inte att anordnas någon sysselsättning för de asylsökande i Laxå och Hallsbergs kommuner.
– De får lite information om Sverige, men först och främst ska de acklimatisera sig i vårt land. Det är en lång väntan helt enkelt.

Naturligtvis. Detta är alltså en stor, dyr och viktig myndighet i landet Sverige, som trots sin miljardbudget, gör minimalt för att sköta uppdraget. Resten får ”någon annan” ta.

NA 3.12.2011 Tomma lägenheter blir bostäder åt asylsökande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: