Satsning på glesbygden?

Var på Petterssons, som jag dagligen läser, och såg texten ”Låt hela Sverige leva”, Stefan H. hade sickat en insändare till tidningen SN. Citerar en bit:

Min uppfattning är att om det finns ekonomiska resurser över, så bör dessa satsas på stöd till Sveriges glesbygdskommuner. Där finns ett stort behov av att få igång företagsverksamheten och närservice. Vi behöver inga ytterligare satsningar i storstadsområdena där huvuddelen av Erik Ullenhags ”Nystartszoner” ligger. Satsa istället pengarna på Sveriges glesbygd och ”Låt hela Sverige leva”.

Någon tycker uppenbarligen att man gör just det, ”satsar” på glesbygden. Lilla Lindesbergs kommun kämpar exempelvis med dubbla mängden, ibland mer, asylsökande och kommunplacerade, som det för 9 år sedan avtalades. Anders Ceder (s) klagar på att ”när man ger ett finger till Migrationsverket så tar de hela handen”.

Migrationschefen i Örebro, Tolle Furegård erkänner att jo, så är det. Och att det behövs fler platser. Man blir uppgiven.

Jag har satt ihop en ljudfil från P4 Örebros ”Rakt på sak” 15.2.2012 med dessa två personer, efter ett möte med landshövdingen. Man får kanske höra efter några år, huruvida man då löst alla invandringsrelaterade frågor, hur lösningarna såg ut eller om det har blivit ännu mera kaotiskt. Idag verkar det som att man skulle behöva en stor magiker som Gandalf, för att trolla fram lite ett och annat, så länge bostäder, pengar o andra resurser inte bara växer upp från marken som svampar eller gräs.

Jag vet inte vart alla de statliga pengarna går, som skulle regna över Lindesberg, pga invandrarna.

Äldreomsorgen går på knäna och man sparkar folk från hemtjänsten, men det bara fortsätter att komma in folk främst från Irak, Afghanistan o Somalia. Samtidigt klagar kommunpolitikerna på att de sociala avgifterna skjuter i höjden, men att de inte har en aning om vad det kan bero på.

Skolan har problem. Vad annars.

Det är ytterst svårt att få en Libo-hyreslägenhet – varför det? Studenter och andra unga skulle speciellt behöva få tillgång till egna bostäder. Och varför anställer Libo ”bovärdar”?

De statliga resurserna kanske måste till slut trots allt investeras i – ta-da – invandrarna. Eller? Jag har aldrig sett någon artikel eller hört något radioreportage som skulle antyda annat. Det kanske går att kortsiktigt betala de kommunanställdas löner, med statliga bidragspengar, men är det verkligen hållbart i längden?

För ett bra tag sedan snackades det om att Migrationsverket skulle ha som sin ambition (gud vad jag hatar uttrycket) att minska antalet asylplatser i Stråssa (befolkningen 300, asylanter 100 = ej trevligt). Inte har det synts någon förändring, och hur skulle det kunna bli det, under rådande invandringspolitik?

BRÅ (tror jag det var) har nyligen kommit fram till att folk ofta känner sig otrygga i våra storstäder. Wow. 18 % i Stockholm, 24 % i Gbg o 25 % i Malmö. Och varför är det så? Det fick vi inte höra i radio i alla fall. Hoppas att de snart påbörjar en galluprunda på landets småorter i glesbygden – kan man tänka sig att det då börjar synas någon sorts orsak o verkan, eller blir det också bara en lista ort-procent och sedan punkt? Folk får tro vad de vill?

2 svar

  1. Det börjar att jäsa så smått bland kommunalråden på flera håll i vårt land. Du pekar ju på lilla Lindesberg där jag utgår från att långt mycket mindre Stråssa ingår, som ett ställe där kommunledningen har fått nog. Men även i stora Örebro jäser det visst åtminstone lite bland de styrande i kommunen, som ju har tagit emot mycket invandrare, även om Lindesberg kanske har tagit procentuellt mer. Hur är det med jobb i Örebro, hur mycket finns på den närande och den tärande sektorn och hur stor är den strukturella arbetslösheten, den som inte ens ändrar sig nämnvärt vid högkonjunktur, på grund av för låga eller för Sverige helt obefintliga marknader. Den arbetslösheten lär inte minska med ökad invandring från U-länder. i så fall måste dom arbeta för så låga löner att en marknad för produkterna kan uppstå.
    När det gäller kommunalråd på bristningsgränsen, så får man också ta med Katrineholm, en ort inte alltför långt från Örebro, och hur är det med de andra kommunerna i Örebro län och länets närmaste grannar. Karlskoga har ju tidigare varit en kommun med goda finanser, men i och med det svenska försvarets djupa nedrustning, så finns det väl inte så stor efterfrågan inom landet. Finns där någon efterfrågan på exportmarknaderna. Nora är väl relativt likt Lindesberg, men har väl fortfarande Nitro Nobel som ortens kassako och storarbetsplats, eller är det också på deken.
    Kumla har ju livsmedelsindustri, vilken kanske inte mår sämre i dessa folkinvandringarnas tidevarv, och lilla Askersund har ju också gott om flyktingmottagningar. Runt om länet på pendlingsavstånd, känner jag för dåligt större städer som Västerås, Eskilstuna och Karlstad, men jag har en känsla av att även dessa städer har mer nysvenskar än de mäktar med. Till slut kommer det givetvis inte att gå längre, men det beror på regering och riksdag hur långt man är beredda att gå med att köra landet i botten.

    • Ja det verkar som att det nu börjar bli riktigt fullt. Men Reinfeldt &co tycker ju att vi ändå ska fortsätta med samma invandringspolitik. Så den lilla välfärden som landet än så länge njuter av, kommer att försvinna med all säkerhet. Några har det som sitt främsta mål, och det går fort nedför nu.
      Jag brukar gå in på Ratsit då och då och checka hur namnen ser ut på 1980- och 1990-talister på lite olika orter. Utvecklingen mot utlandsfödda i stället för svenskfödda, skrämmer, när man samtidigt vet hur det ofta ligger till med deras obefintliga utbildningsnivå och yrkeskunskaper, och radikaliseringen av 2:a generationens muslimer. Det ser inte bra ut, milt sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: