Illa dold anledning till skattehöjning

Skattesats
Lindesbergs kommun höjer skatten med en hel krona (1 kr) från årsskiftet – mer än någon annan kommun i länet. Satsen blir 22 kronor och 33 öre på varje 100 kr. Landstinget Örebro har inte kommit med höjningsbesked än, vi får se vartåt det lutar. Förlusten i plånboken blir kännbar, flera tusen per år.

De som bor i Lindesbergs kommun tjänar 12 076 kronor sämre än medelsvensken per år. Medianinkomsten för riket är 232 947 kr och för innevånare i Lindesbergs kommun är inkomsten 220 871 kr. Medianinkomsten i länet är 224 292 kronor.

Källa: Kommunens beslutsunderlag, baserat på SCBs statistik över sammanräknad inkomst 2010.

Varken orsakerna eller konsekvenserna till en så stor höjning har diskuterats ordentligt, åtminstone inte så att det skulle sipprat ut till allmänheten.

Media, framför allt ortens huvudtidning Nerikes Allehanda, har agerat så flat så man undrar om de sover och/eller är så kuvade att de inte vågar ta upp problematiken, som obevekligen leder till en diskussion om den stora omfattningen av asylsökanden och invandrare. Man kan knappast skylla NA:s personal för att de skulle varit “grävande”. Vad folket önskar är just det att journalister skulle våga mera och inte agera som maktens tama knähundar! När de inte vågar något så hänger grävandet på oss bloggare. Dessutom hamnar journalisterna alltjämt i botten när man undersöker vilka yrkesgrupper som har mest / minst förtroende hos folket.

Resultat presenterade vid MedieAkademins seminarium på Mediedagarna i Göteborg  (Meg) den 8 mars 2012. För undersökningen ansvarar professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull vid Göteborgs universitet i samarbete med TNS Sifo AB.

Det har de tydligen jättesvårt att förstå. Jag känner i alla fall att journalister verkar tycka att de på något sätt är lite bättre varelser och ovanför allmänheten, att de inte ens behöver svara ordentligt när man frågar dem något. De har bekvämt glömt bort att de ska serva allmänheten, inte agera som betjänter för makthavare.

Den tunga belastningen har ju till och med pampen Anders Ceder (S) konstaterat och erkänt. Nyligen var han med på ett möte med Migrationsverket för att diskutera den svåra situationen. Han påstod att mötet var givande, men kunde inte redogöra för något annat resultat än ”Heldagen utmynnade i att ett nytt möte ska hållas den 25 januari.” Wow! Kunde man inte hoppat över detta möte och bara kommit överens via ett e-postmeddelande i så fall?

Man undrar huruvida Ceder verkligen bryr sig eller om han redan planerar att gå i pension vid “rätt” tillfälle, och lämna den puttrande, snart sprickande varbölden i andra händer.

ceder_skalleNA:s artikel 30.11.2012 om Ceders julklappsshoppingresa till Stockholm var typiskt slö. Reportern borde naturligtvis satt Ceder ordentligt hårt mot väggen om att i stället för 400-500 asylsökanden / flyktingar per år, som muntligt överenskommet, trängs vi med över 1000, och försörjningsbördan ökar, med allt annat som man är tvungen att ordna åt invandrarna. Man ska inte bara acceptera flummiga ofullständiga svar utan kräva konkreta exempel och förtydliganden. Nu är det alldeles för lätt för politikerna att figurera i media. Det är lite ironiskt att denna intervju publiceras samma dag som skattehöjningen.

På vilket sätt, om alls, är Lindesbergs kommun attraktiv nu? Hur mycket mer blir den det, efter skattehöjningen?

Som alla vet så försvinner det hela tiden arbetstillfällen, butiker stängs, den dyra Arena-affären kastas hit o dit – men kommunledningen vill skänka pengar till elitidrotten “för att de ska göra PR”. Det skulle egentligen behöva sparas ännu mera inom alla möjliga servicesektioner (varför?) men eftersom det inte riktigt är möjligt längre, så “måste” skatten höjas “för att behålla befintlig servicenivå”…

Kommunen förlorar hela tiden skattebetalande, självförsörjande folk som bla antingen vill eller måste flytta någon annanstans på grund av jobb och egen försörjning, eller för att de annars vill hitta bättre omständigheter.

Överrepresentationen i svart är ett mått på hur mycket mer ekonomiskt bistånd de utrikes födda förbrukade per capita (2011) jämfört med de svenskfödda. En överrepresentation på 2 betyder att de förbrukade dubbelt så mycket per capita.Kolumnen i rött visar överrepresentationen omräknat i kronor. Mellanskillnaden är vad de utrikes födda hade kostat om de hade förbrukat lika mycket per capita som de svenskfödda.

Överrepresentationen i svart är ett mått på hur mycket mer ekonomiskt bistånd de utrikes födda förbrukade per capita (2011) jämfört med de svenskfödda. En överrepresentation på 2 betyder att de förbrukade dubbelt så mycket per capita. Kolumnen i rött visar överrepresentationen omräknat i kronor. Mellanskillnaden är vad de utrikes födda hade kostat om de hade förbrukat lika mycket per capita som de svenskfödda.

Affe, som sammanställt flera kommuners statistik: ”Den statliga etableringsersättningen, som infördes i december 2010 för att få tyst på gnälliga kommuner, utgör än så länge ingen större del i sammanhanget. Men den kommer förmodligen att spela en allt större roll vilket man kan se på kvartalstrenden. Snart kommer vi att få höra ”goda nyheter” om att socialbidragen minskar. Media kommer okritiskt förmedla detta utan att berätta om varför kostnaderna ”minskar”.”

Lindesbergs kommun kämpar med flera andra, med ett överflöde av icke-självförsörjande asylanter och invandrare som fått uppehållstillstånd. Nästa år väntas flera hundra anhöriga till dessa komma även hit. Alla dessa ”måste” tas emot – för vi får ju inte hindra dem att välja Lindesberg – de ska försörjas på ett eller annat sätt och dessutom ha tak över huvudet. De får bo i Lindesberg så länge de vill, det är ju fritt att bosätta sig var man vill. Det är synligt hos de kommunala fastigheterna vars klientel börjar mer och mer likna något land i Mellanöstern eller Afrika än en svensk småstad.

Befolkningsändring 2002-2010 Örebro / Lindesberg
I det ödesdigra kommunfullmäktigemötet 30.11.2012 motsatte sig Alliansen jämte Sverigedemokraterna, skattehöjningen. Eftersom Vänsterpartiets två representanter lade ner sitt förslag (som innehöll lite mindre höjning, nattissatsning och motstånd mot elitidrottssatsning) och lierade sig med (S) och (MP) för futtiga 600,000 kr till nattis, så blev beslutet så här illa. En hel kronas höjning alltså. Tack för det, V!

Jag citerar Göran Gustafssons (FP) uttalande:

Alliansens begäran om en konsekvensutredning

    • Vad blir effekten av en höjning av kommunalskatten?
    • Hur slår den på invånarnas ekonomi?
    • Hur påverkar den skattekraften de kommande åren?
    • Hur påverkar den kommunens attraktion?


Ett stort bekymmer är befolkningsutvecklingen ett ytterligare tapp [på] totalt 59 personer. Vad är orsaken? Proportionellt har vi [i] länet den starkast[e] inflyttning från utlandet, vad är orsaken [till] det? Det kan knappast bero [på att] vi har en stark infrastruktur. Jag anser att vi måste anstränga [oss] för att få inflyttning av människor som själva har en egen försörjning och inte hamnar i försörjningsstöd eller annat statligt bidragsberoende. För [att] jag inte ska missuppfattas vill [jag] särskilt understryka att det har ingenting med rasism att göra.

Det är lite löjligt att man ens ska känna ett behov att påpeka att ekonomiska kalkyler gällande invandrare, inte har med rasism att göra. Man behöver ju aldrig påpeka att man inte hatar barn eller vill missgynna gamlingar när man diskuterar sparåtgärder i budgeten för respektive verksamheter, eller hur? Allting kostar, man kan inte låtsas att invandringen inte skulle göra det. Tvärtom, det är en mycket tung belastning överallt, inte bara i Lindesberg. Man ska inte låtsas att det är “berikande” när det inte är det.

Pengar växer dessvärre inte i träd och det kvittar i slutänden hur mycket staten kommer till mötes med något ökat stöd just för invandrares försörjning, eller hur mycket man höjer skatten, när invandringen har gjorts i princip fri och de flesta som kommer, aldrig kommer att kunna försörja sig själva. År efter år ökar Migrationsverkets prognoser. Oroshärdar blommar upp än i Mellanöstern, än i Afrika. Man skulle kunna tro att de inte vill ha fred…

Demografisk förändring av Sveriges befolkningAffe: Sverige i förändring

Existerar Sverige snart bara för att ta emot och försörja alla som kan betala en människosmugglare för en resa hit? (Riktiga FN-flyktingar är en så liten grupp att den inte behöver tas upp här.)

Har man översvämning i badrummet så är den enda förnuftiga åtgärden att man stänger av kranen. Inte att man börjar svabba hysteriskt som en galen och begär att alla kommer och gör detsamma, hela tiden med nya torra svabbar och trasor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: