God jul till alla och envar!

Tonttu käristää omenaa nuotiollaGod jul – Hyvää joulua!

Kålrotslåda (finsk tradition)

2 kålrötter ca 850 g per styck
3 stora eller 4 små ägg
2,5 – 3 dl matlagningsgrädde
1 dl ströbröd
mycket mörk sirap (ca 2-3 dl)
1 tsk muskotnöt
1 tsk ingefära
½ tsk vitpeppar
½ tsk salt
ev. smör eller margarin för att smörja formarna

1.    Skala, skär i bitar och koka kålrötterna mjuka i lätt saltat vatten. Mosa dem. Spara kokspadet om degen skulle bli för tung, så att du kan späda vid behov. Det ska inte vara för fast utan trögt flytande.
2.    Blanda kryddorna i ströbrödet och låt det hela svälla i matgrädden en stund.
3.    Rör ihop äggen och blanda in dem i smeten.
4.    Blanda ströbrödet + matgrädden i smeten.
5.    Häll i ganska mycket sirap i smeten. Det ska bli påtagligt mörkare.
6.    Smaka. Jag tycker att det ska vara ganska sött och att saltet ska även den smaka lite. Var försiktig med muskotnöten, det är en stark krydda, likaså vitpepparn.
7.    När du är nöjd, häll smeten i formarna och dra fåror på ytan med en avrundad kniv, t.ex. smörkniv, så att den blir vågig. Täck med ett lager sirap.
8.    Grädda i 200° C ca 1,5 timme, alt. i 175° ca 2–2,5 timmar på mittgallret. Ytan ska bli nästan svart och kanterna lossna från formen en aning. Om du är osäker, ta en liten bit med långskaftad sked så långt nära botten av formen som möjligt. Det ska helst inte vara blött.

Ätes oftast kall med övrig julmat som lutfisk, sillsallad, rosoll, potatis, skinka, vitsås osv. Leverlåda hör till också.

Smaklig måltid!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: