Realistisk beskrivning av vad Sverige håller på med

Visst får man en helt annan magkänsla när man läser en så här pass realistisk artikel, jämfört med de många äckligt tårdrypande, snyftande halvmesyrartiklar som florerar i både kvällspressen och dagstidningar?

Låt den första frågeställningen bli: Om man i första hand vill hjälpa flyktingar vad bör man då göra? Frågan har utretts många gånger exempelvis i Statens Offentlig Utredningar och av FNs flyktingorgan. Utredningarnas rekommendation blir som regel att hjälpa effektivt och att hjälpa många vilket görs bäst i närområdet; ambitionen är att skapa fred så att flyktingarna ska kunna återvända hem. Det stora antalet flyktingar finns som interna flyktingar eller i angränsande u-länder och de insatser som görs för dem är begränsade och otillräckliga vilket kontrasterar mot de mycket stora summor som spenderas på den mindre grupp som immigrerar till den rika världen. Frågan vilka man skall hjälpa och hur man skall hjälpa är besvarad, men ända bedrivs en helt motsatt politik – invandring istället för flyktinghjälp.

Sverige har valt att hjälpa en mindre grupp på ett dyrbart sätt. Personerna släpps in i Sverige, ges permanent uppehållstillstånd för att integreras i det svenska samhället. Kostnaderna för ett sådant omhändertagande är stora. Ett instruktivt exempel är när Sverige tackade nej till att betala till FN- insatser i Jugoslavien som tog hand om människor till en kostnad per person och år på 116 dollar för att istället ta in dem i det svenska asylomhändertagandet för ca 100.000 kr. Frågan gällde konkret om Sverige skulle finansiera hjälp till närmare 200.000 människor i Jugoslavien eller istället lägga de resurserna på ytterligare 2.000 immigranter till Sverige. Att lägga hundrafalt på några få och ignorera de många kan beskrivas på flera sätt, en passande beteckning är ”gräddfil”. Det är en term som kan uppröra, men den viktiga frågan är inte om termen bör anses opassande, utan om den är rättvisande.

Docent Jan Tullberg har lyckats få in en debattartikel i Newsmill. Tyvärr går det inte att kommentera artikeln där eftersom Newsmills ägare är så fega att de inte vågar låta folk säga sin åsikt. Men man kan i stället fritt kommentera ärendet på Avpixlat!

Se även gärna Roy Becks klipp (6 minuter) som förklarar på ett mycket enkelt och demonstrativt sätt varför det inte hjälper att förflytta folk från deras egna u-länder till västliga i-länder. Svensk text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: