Licenskrävandet hotar förtroendet för public service! Verkligen?

public-service-profilerar-sig

Den senaste tiden har Radiotjänst fått in tusentals nya tv-avgifter genom att fråga personer om de har datorer, surfplattor eller en smart telefon som också kan visa tv-bilder. Agerandet ifrågasätts av experter, men Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson säger att myndigheten tänker fortsätta tills en juridisk prövning är gjord.

– Det är mycket olyckligt. Vi riskerar att undergräva förtroendet för public service, säger Ulf Nilsson,  som vill ha en fast tv-avgift i kronor för alla utom arbetslösa och studenter. DN 7.3.2013

Överheten låtsas alltså att Sveriges Television bland annat åtnjuter någon sorts förankrat förtroende hos det svenska folket, och detta förtroende ska alltså tryggas. Men hjälp, mamma!

SVT kallas hos folket helt vanligt, med öknamn som till exempel Stasi-TV, Sysselsättnings-TV eller Den statliga propagandakanalen. Inte utan stark anledning!

Jag minns då inte när jag sist skulle sett i SVT eller hört i Sveriges Radio, någon rapport som inte skulle varit mycket ensidig, ytlig och horribelt vinklad. Glöm även alla ens något så där väl arrangerade debatter. Det är ju för tusan statstreligionen Multikulti som råder här. Alla är tvungna att vara medlemmar i den ”kyrkan”.

Jo jag vet att det i det offentliga rummet låtsas också som att Sverige är ett modernt sekulärt samhälle, som ska sträva efter jämställdhet. Så är det icke, tyvärr. Har inte varit på väldigt länge.

Vem som helst kan också ge ett råd som staten kan spara några hundra tusen kronor på: det behövs ingen utredning vid funderingar på hur man ska modernisera indrivandet av de obligatoriska tusenlapparna från var och en av de svenska skattebetalarna – det finns ju bara en väg, som andra länder redan banat: ingen slipper genom att alla hushåll krävs via skattesedeln, en viss årlig summa. Som ska ”betrygga existensen av oberoende public service i landet”. Så där, det är bara att lämna in en motion och sedan ta och besluta i nästa bästa möte. Voilá! (Inte för att SVT därmed skulle magiskt omvandlas till ”oberoende media”…)

Angry-Devil-Smiley

scream-now-while-you-still-canJag river mig i håret och känner mig illamående. Hyckleriet bara jäser och når snart oerhörda vidder. Situationen kan inte vara långt borta från ”friheten” i forna Sovjet, eller de gamla östeuropeiska folkdemokratierna – som svenskarna kritiserat med så hårda ord och överlägsen ton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: