Europas bakgårdar 1973 och 2013

Jag botaniserade återigen lite på Youtube och råkade hitta en pärla av den finske kompositören Kaj Chydenius. Gruppen sjunger på finska hur byarna på landsbygden töms av yngre arbetsföra, hur bara de gamla är kvar och ska snart begravas. Ni som inte kan finska, kan ändå kanske njuta av melodin.

Då, på 1970-talet, var det mest fråga om industrialiseringen. Att människor endast var ägodelar, spelpjäser som man flyttade efter behov, och sedan kastade hänsynslöst bort, ifall det monetära värdet av dem försvann. Men idag: man vill söndra nationalstaterna och deras folk så att de blir lättare att regera över. Man knaprar bort yttrandefriheten och möjligheterna att påverka politiken. EU är på god väg att bli en förbundsstat som inte kommer att fråga vad medlemsländerna vill.

Vem har bestämt att det ska bli så? Inte de nationella folken själva. Inte är det någon naturlag. Utan det är de som tjänar pengar på att man sätter igång folkvandringar.

Så är det idag också, precis som för 40 år sedan.

Annonser

3 svar

 1. Joo mor du har så rätt…….först så befolkade man ”glesbygderna” oftast därför att dessa områden av landet gav rikligt med råvaror:
  – malm
  – skog
  – vattenkraft

  I början så behövdes också många arbetare så då skapade man stora mängder arbetare som slet från bittida till sent för i stort sett överlevnad……

  Men kapitalet vill ju växa mer så då passade det bra med s.k. rationaliseringar och effektiviseringar…..så lagon tills ”glesbygderna” var igång ganska så bra iaf då började neddragningarna…….alla skulle till de industritäta metropolerna och jobba….samma slit fortfarande inte så mycket lön för mödan….och en livskvalité på låg nivå……varför sitta i miljonprogrammen och titta på PK-TV då man kan vara i mer naturnära områden……

  Osså nu nästa ”jippo” glesbygdskommunerna hyr ut sina tomma hyreshus, ja de som inte redan rivits förstås, och jublar MEN de riktiga vinnarna är de som köpt in, för lite eller inga pengar, gamla värdshus, slott, bruksgårdar, vilka pengar detta kostar oss….inget kommer ju tillbaka utan skattebetalarna finansierar och de ”driftiga” tar vinsten……

  Naturligtvis så kommer kommunerna inte att få majonnäs hela tiden utan bara till en början tills de sitter i ”grimman” (flera kommuner är redan där) jaa det är en verksamhet som gått överstyr…..

  • Lindesbergs kommun höjde just skatten med en hel krona, trots att vi tar emot en oproportionerlig mängd av invandrare i Örebro län. Men ingen höjer ögonbrynen! Invandringen borde ju bringa ett ymnighetshorn med sig, enligt multikultivurmarna. Alltså – vart försvinner alla ”vinsterna”?

   • Mja…invandringen ger inte en nollsumma förrän tidigast 10 år efter en kohorts anländande….till dess kostar det…..och förmodligen så blir det sällan någon större vinst. MEN det är ju så långa tidsintervall ändå så väldigt mycket kommer att hända…

    Kort 100.000 kostar 100.000*500.000=50Miljarder år 1……median till arbete >7 år……antag det tar 10 år innan denna kohort är självförsörjande……total kostnad för en kohort 50*7/2——50*10/2 blir 175—–250Miljarder pss kan man då se att varje år med kohorter från år1, år2—år10 blir samma kostnad årligen…….

    dvs vi lägger år efter år 200MIljarder på detta…..var spar vi dessa pengar…….1.600Miljarder i skatter omfördelas….försvar -70Miljarder……vårdplatser på sjukhus……..äldreboenden som byts mot ideellt arbete av anhöriga etc……

    Höga kostnader för något som berikar…….200Miljarder/10MIljoner blir 20.000/medborgare eller 40.000/arbetande……..flera nettomånadslöner alltså…..

    HUVA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: