Mer skydd för politiker – OCH mer ansvar!

Ur Dagens Nyheters ledare 13.5.2013:

chrx0064Därför finns det skäl att fundera över om den som hotar eller trakasserar politiker ska få strängare straff.

Ett förslag med detta innehåll ligger sedan länge på justitieministerns bord. Utredningen ”Jakten på makten” (SOU 2006:46) ansåg att det demokratiska styrelseskicket måste värnas genom att det införs tuffare straff för angrepp på politiker.

Birgitta Ohlsson, ansvarig för demo­kratifrågorna i regeringen, är ”inte främmande för en sådan straffskärpning”, förklarade hon i gårdagens SvD.

En sådan lagändring skulle inte innebära ett stort steg. Våld och hot mot tjänsteman är redan särskilda brott som bedöms strängare än misshandel och olaga hot som riktas mot andra.

På så sätt har lagstiftarna redan försökt ge extra skydd åt polisen, kronofogden och andra som har viktiga men utsatta uppdrag i den demokratiska statens tjänst. Ett sådant skydd för­tjänar också de förtroendevalda.

Javisst! Men, och ett stort men: varför inte återinföra diverse tjänstemäns personliga ansvar? Varför inte göra denna personliga ansvarsplikt gällande även för politiker, som faktiskt ska lyssna på och representera folket som valt dem?

Nu känns det som att bara en person lyckas klättra upp till en viss position, så är h*n automatiskt fri att göra vilka tabbar som helst, såtillvida att medlemmar av landets högst regerande politiker, känner sig fria att sälja ut allt som är bra, och försämra för vanliga skattebetalare… De känner sig trygga och fria, eftersom de aldrig någonsin kommer att ställas mot väggen, de behöver inte ens svara på frågor som de upplever obehagliga. De bara gör sig oanträffbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: