Hur mycket fuskar utlänningarna med bostäder i Sverige?

Läste om detta fall i Hem & hyra 30.4.2013:

Gick inte att nå – nu blir han vräkt

appraiseEfter att ha försökt nå hyresgästen minst sex gånger under lika många månader sade värden upp kontraktet. Hovrätten håller med, och mannen tvingas nu flytta.

I samband med att vatten börjat rinna längs med halltapeterna i lägenheten nedanför försökte Göteborgsvärden få kontakt med den 54-årige mannen, som antogs veta något om fuktskadans upphov.

Tanken var att även passa på att installera bredband medan man ändå hade tillträde till hyresgästens trerummare.

Men där gick hyresvärden bet – gång på gång. Trots att värden via telefon med mannens son utlovats hjälp att komma in förblev dörren stängd.

I april 2011 – över ett halvår efter första kontaktförsöket – meddelade sonen att hans 54-åringe pappa var sjuk och befunnit sig i Egypten för vård vid flera tillfällen.

Hovrätten tror dock inte på mannens förklaring. Oavsett sjukdom borde han åtminstone vid något tillfälle ha uppmärksammat breven och telefonsamtalen från hyresvärden.

I stället misstänker rätten att 54-åringen utan lov hyrt ut sin bostad i andra hand. Misstankar som bland annat förstärks av att post med främmande namn ställts till lägenheten.

Mannen försäkrar att så inte är fallet, utan att det rör sig om vänner från Egypten som tillfälligt varit på besök.

Trots invändningarna beslutar hovrätten att mannens hyreskontrakt är förbrukat och att han är skyldig att flytta ut om senast två månader.

Vilka skrattretande bortförklaringar från utlänningarna!

Jag anser att fastighetsägarna, hyresvärdarna och myndigheterna borde utföra mycket täta kontroller och reda ut var alla dessa utlänningar i verkligheten vistas. Bl.a. ovanstående fall bör förstås även Försäkringskassan checka så att de inte betalat sjukpenning till Egypten hur länge som helst, om mannen nu varit berättigad till det över huvud taget.

Det pågår exempelvis i Finland omfattande fusk, inte minst i samband med regelrätt månggifte, där mannen skiljer sig från sina fruar men enligt islams lagar, är de fortfarande gifta. Socialen blir tvingade att skaffa flera lägenheter för alla hans familjer, och till råga på allt, bor dessa människor ofta själva inte i någon av dem, utan hyr ut dem allihopa i stället till andra.

Det är förstås osannolikt att situationen i Sverige skulle skilja sig från de finska förhållandena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: