Skicka in clownerna!

five_clowns
Lindesbergs kommun höjde som bekant kommunalskatten med en hel krona i början av 2013. Under våren uppdagades det att trots den makabra höjningen, krävs det besparingar på hela 72 miljoner, inom en treårsperiod.

I höstas var det tydligen någon modig person som ställde en rak fråga i kommunfullmäktige: ”Vad kostar invandringen Lindesbergs kommun?” Aj aj aj!

I stället för ett ärligt svar, tyckte våra regerande politiker att de skulle ordna en utslätande gruppterapidag, en kunskapsdag om invandring och integration.

Myndigheterna Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och länsstyrelse deltar i en expertpanel. Från Migrationsverket deltar tre centrala tjänstemän, Tolle Furugård, Angela Granheden och Therese Karlsson.
– Myndigheterna kommer att presentera sina respektive uppdrag. Sedan följer mindre runda bord-samtal. De ska resultera i tre frågor till panelen från varje grupp, berättar nämndsekreterare Linda Svahn.

Under det treeeevliga samkvämet, kommer deltagarna med andra ord gissningsvis att höra massvis med tomma floskler och dessutom antagligen själva tvingas hitta på ännu fler, om hur fördelaktigt det egentligen är, det här med invandrare. Trots att den som ser verkligheten med öppna ögon utan rosa linser, fattar hur ödesdiger den nuvarande politiken är för kommunens framtid.

Läget är alltså mycket allvarligt, för att inte säga närmare katastrofalt, men styret har valt att undvika verkligheten till vilket pris som helst. Det är ovärdigt, oärligt och nedrigt av dem.

För en privatperson i kommunen, är det inte alls lätt att räkna fram kostnaderna för invandringen. Tittar man på statistiken som kommunen släpper fram, så är alla kostnader som berör utlänningar, väl inbakade ihop med inrikes födda folkets kostnader – exempelvis försörjningsstödet (fd socialbidraget). Kommunen tar emot fler utlänningar än sin beskärda del, år efter år. Siffrorna på försörjningsstödet publiceras av SCB / Socialstyrelsen. För Lindesbergs del såg det senast ut så här:

ek_bistand_2011_lindesberg
Som i en stor del av Sveriges 290 kommuner, är det lätt att se att utlänningarna orsakar betydligt större kostnader än svenskar, trots att de är betydligt färre till antalet. Diagrammet ovan innehåller dessutom inte några indirekta konsekvenser.

Sammanställaren Affe har förklarat diagrammet så här (eftersom det numera betalas även en sk Etableringsersättning – som ju blir minus i statskassan):

En nyhet för 2011 (dec 2010) är etableringsersättningen som man kan få om man är flykting, kvotflykting eller skyddsbehövande. Detta belastar inte kommunens budget, men jag har valt att inkludera den summan ändå. Ersättningen rör endast kostnaderna för utrikes födda 2011. Längst ner i sammanställningen anges hur mycket av kostnaden som är etableringsersättning för kommunen ifråga.

Överrepresentation
Överrepresentationen i svart är ett mått på hur mycket mer ekonomiskt bistånd de utrikes födda förbrukade per capita (2011) jämfört med de svenskfödda. En överrepresentation på 2 betyder att de förbrukade dubbelt så mycket per capita.

I Lindesbergs fall handlar det om hela 12,1 gånger så mycket.

Kolumnen i rött visar överrepresentationen omräknat i kronor.

  • I Lindesberg var kostnaden 2011 för de utrikes födda 25 398 000 kr.
  • Av den summan utgör 23 303 000 kr överrepresentation.
  • Mellanskillnaden, endast 2 095 000 kr, är vad de utrikes födda hade kostat om de hade förbrukat lika mycket per capita som de svenskfödda.

Alltså en bråkdel.

Läs även Affes förklaring på hur det numera är att få fram statistik, kort citat:

Svårtillgänglig statistik
Varje år i mitten av juni publiceras statistiken över ekonomiskt bistånd på SCB:s webbplats. Den 17 juni stod det i SCBs publiceringskalender att statistiken skulle publiceras. Men det kom ingen statistik i år [2012].
Efter lite mailväxling med SCB får jag reda på att enbart Socialstyrelsen ska publicera den här statistiken i fortsättningen. Problemet är att Socialstyrelsen inte redovisar på samma sätt som SCB.
Jag kontaktar Socialstyrelsen och frågar efter den statistik som jag är intresserad av och som de inte har publicerat. Jag får ett svävande svar att det ”finns i planeringen”, att det ska komma ”någon gång i höst efter semestern” och att de inte kan ge något datum…
Som tur var jagade även Thoralf Alfsson Socialstyrelsen för att få tag i de här siffrorna. Thoralf är ju inte bara bloggare utan även riksdagsman, och det gav tydligen utdelning. Mitt i semestern kom statistiken.

Affe: Ekonomiskt bistånd i 24 kommuner (16.7.2011)
Affe: Ekonomiskt bistånd i 15 kommuner 1998–2011 (8.9.2012)

Retorisk fråga: Varför ska statistik som gäller just utlänningar, vara så svår att sammanställa och publicera? Man kan nog enbart dra den slutsatsen, att siffrorna på något vis inte är gynnsamma för den rådande, heliga, tabubelagda invandringspolitiken.

Ett svar

  1. […] Lindesberg är som bekant redan överfull och ”tar sitt ansvar” med råge. Kommunen har tvingats ta emot massvis med invandrare plus deras anhöriga, och dessa orsakar bland annat rejält minus i kassan i form av socialbidrag (mer om kommunens ekonomi HÄR). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: