Städa eller icke städa, det är frågan

baby282En stackare hos Nerikes Allehanda har skickats till bland annat Stråssa, med syftet att för 5011:e gången skriva ihop en regelrätt snyftartikel om hur otroligt svårt det är att vara ”på flykt” i Sverige, när man inte ens får städat ordentligt hos sig. Allting är trasigt, tapeterna är fullklottrade och det springer parasiter i bostäderna. (Både Anticimex och Nomor är flitiga besökare i just Stråssa.)

Artikelskrivaren Marita skulle kunnat bespara sig besväret och lika gärna kopierat någon av de sedan tidigare existerande 5010 snyftartiklarna, där reportern får höra att det är som att sitta i fängelse. Ska man anta att personen i fråga suttit i fängelse i sitt hemland, och flyr från polisen till Sverige, för att bo fritt i en lägenhet, allt inklusive, men som ändå på nåt sätt liknar fängelse? Verkligen?

bbtd061I juni kommer asylsökande från hela länet att samlas i Örebro för att demonstrera.
– De lyssnar inte på oss och de hjälper oss inte, säger Israel. Det här livet är som att sitta i ett fängelse.

Varför frågade inte skrivaren till exempel vad dessa killar har för yrke, huruvida de kommer från Spanien eller nåt annat europeiskt land med lågkvalitativa arbeten, om de har sökt arbetstillstånd, hur de tänker försörja sig, om de har några yrken som kan utövas i ett modernt land som Sverige som i stort sett saknar dussinjobb som varken kräver språkliga eller yrkesmässiga förmågor, osv.

Varför frågade hon inte hur det kommer sig att allting är trasigt, smutsigt och bristande? Kan man verkligen vänta sig att en fastighetsägare renoverar varje lägenhet efter varje asylant? Kan man inte tänka sig att göra något själv, för att förbättra sin närmiljö? (Till exempel genom att låta bli att slänga ut sopor genom det öppna fönstret, eller i närmaste dike.)

Varför frågade hon inte om killarnas syn på västerländska värderingar, såsom jämställdhet och ambitioner att göra rätt för sig, betala skatt, och bidra till det gemensamma välfärdssamhället?

Killarna tänker väl inte bli fotbollsstjärnor allihopa?

Nej nej, hon är säkert mån om sin anställning hos en tidning vars del Bergslagen, lyckats få magnifika 220 följare på facebook! Undrar om de på redaktionen kan räkna ut varför det inte blivit fler? Skulle man kunna tänka sig att “höja taket” för journalisterna?

na-fb20130603

Enligt faktarutan har Migrationsverket 122 platser bara i Stråssa! Herregud, vi är bara ca 300 vuxna i den här byn, alltså inklusive invandrare som fått uppehållstillstånd. Plus då 122 asylanter i värsta fall!

2011 lovade Migrationsverket att de skulle försöka minska antalet från 110, men jag gissade redan då att det nog tvärtom skulle höjas, och nu har jag fått rätt. Grannsamhället Storå berikas med 172 platser.

Totalt har Migrationsverkets enhet i Lindesberg 1164 platser i Lindesbergs, Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner.
På Migrationsverkets enhet i Lindesberg arbetar 25 anställda.

I en artikel om asylanternas boendestandard under Karlskoga-delen, sägs det så här:Däremot betalar Migrationsverket åtta procent mer i hyra än andra hyresgäster. Det är för att kompensera den ökade förbrukningen av vatten och värme som är en följd av att det ofta är flera personer som delar lägenhet utan att vara en familj.”

Ser och hör inte folk alls hur hårresande många asylanter det är?

Läs artiklarna i NA:
1. Ett ”godtagbart” liv på flykt i Sverige (bildtext: Mörkt och kalt. Taabir Ahmed lever i en lägenhet med kackerlackor och mögel i badrummet.)
2. ”Finns sämre lägenheter” (intervju med Migrationsverkets Tolle Furegård)
3. Migrationsverket hinner ibland inte få städat (kommentering har inte varit möjligt)

Jag kopierar kommentarerna här, de är det intressanta i sammanhanget, och bör bevaras. Kommenteringsmöjligheten stängdes av efter enbart 10-11 kommentarer. Jag antar därför att NA fått in tio gånger fler att granska, och bestämt att inte publicera de flesta eftersom ”folk är så negativa”.

Kommentarerna:

Artikel 1

Fredrik 2 jun 2013 13:42
Detta är inte okej. Hela artikeln är ett påhopp mot svenska skattebetalare. Passar det inte så åk till ett annat land. Skatterna är tillräckligt höga i detta land, så dessa okända människor få ännu mer resurser så kommer det blir ännu mer nedskärningar inom äldrevård och skola. Valet för mig nästa år blir enkelt, mycket enkelt.

Trött på daltandet 2 jun 2013 15:50
Dom kan väl städa själva dom har ju hela dagarna ledigt. Ni inom media kanske
tycker det är för mycket begärt. Våga vara lite kritiska till invandringen någon gång.

Bratwurst 2 jun 2013 14:19
Nog för att det är hemska förhållanden, men samtidigt slås jag av en undran om hur mycket de betalar för lägenheterna och var de får sina pengar ifrån?

Patrik Magnusson 2 jun 2013 10:46
Kanske vore läge att justera inströmningen med bostadstillgången? En stor del av de tillgängliga bostäderna ligger ju i avfolkningsorter, är det bra? Varför inte se till att de som redan kommit bor drägligt, istället för att stirra sig blind på kvoter? Eller är det själva antalet som är det viktiga?

Johan 2 jun 2013 09:39
Fram med en mopp, desinfektionsmedel och målarfärg! Låt dom renovera lyan! Har de något att göra på dagarna…

förundrad… 2 jun 2013 09:16
Det här slår fel NA. Det är akut bostadsbrist i Sverige, inte minst i Örebro! Vivalla, Brickebacken, Baronbackarna, Oxhagen mfl är bevis på hur faktiskt de flesta nysvenskar fått en väldigt bra boendemiljö. ÖBOs grönytor, välhållna lägenheter och service är kanske också värt att skriva om? Stora fina bostadsområden på cykelavstånd till city. Bra bussförbindelser, närhet till mataffärer, vårdcentral mm. Varför detta totalfokus på att ständigt leta fel? Varför ständigt undvika att skriva om hur förstörda många lägenheter blivit efter att Migrationsverket hyrt dem?
Rikta denna ilska mot politiken istället. Mot de ansvariga som nu sopar rent småhålor som Storå mfl på bostäder. Eller skapar områden som Vivalla. Be dem att förklara långsiktigheten med att sätta ut stora grupper av människor i avfolkningsbygder utan mataffär. Eller isolera dem i segregerade områden. Vi väntar på svar…

Humanist 2 jun 2013 09:07
Det får vara nog med snyfthistorier nu! Riktiga flyktingar flyr för sitt liv och och är tacksamma för att kunna överleva och i ett senare skede bygga upp sitt land. Det ni skriver om är precis vad Göran Persson varnade för, nämligen social turism! ”Vi vet inte hur vi ska orka. Vi är ju här för att få en bättre framtid.” Den meningen säger allt. ”Färgen flagnar”, varför inte måla om själva? ”Hallampan funkar inte”, varför inte själv byta glödlampa? ”Trasig ruta i dörren”, vem har slagit sönder den?
Tid verkar finnas eftersom det tydligen spelas ganska mycket fotboll. Varför inte städa och snygga till istället för att sparka på en boll? Det är motbjudande att alltid läsa om sådant här i NA. Tyvärr har jag alldeles nyss betalat för tre månader men sedan får det vara nog! Jag känner en hel del invandrare och många av dem är djupt upprörda över alla krav och bristande initiativförmåga som ni beskriver. Det förvånar mig att ni inte begriper att de enda som ni gynnar är Sverigedemokraterna!

Roffe 2 jun 2013 08:18
Ett bra exempel på att det är svårt att hitta boenden i landet till dom som har invandrat hit… men enligt dom styrande i landet så är det inget problem att det invandrar människor i nuvarande takt… om takten skulle minska skulle man då hinna med bättre eller sämre att ge dom som invandrar bättre boenden mm… bjuder du 10 st vänner när du har mat för 5 st vänner?

Ödmjuk igen 2 jun 2013 09:35
Har inte riktigt förstått syftet med sådana här ”snyft” reportage.
”i badrummet är duschdraperiet mögligt liksom hörnen i duschutrymmet.”
– Det blir så om man inte städar och vädrar ur.
” Lägenheter med smutsiga slitna klottrade tapeter”
– Klottrar man på tapeterna sitter det kvar och försvinner inte av sig självt.
”…in i badrummet med en tom mjölkförpackning. På den ligger en död kackerlacka.”
– Låter man sopor ligga kvar inomhus drar de till sig insekter.
”Väggarna är kala och fettfläckarna och klottret på tapeterna lyser skarpt.”
– Fett fläckar och klotter uppstår inte av sig självt.
”En tvättstuga med fyra tvättmaskiner. Men endast en som fungerar.”
– Tvättmaskiner går sönder om det stoppas för mycket tvätt i dem.
”I två gulbeiga och ett grönt höghus lite snett bakom Coop i Storå är det mesta däremot sönderslaget eller utslitet.”
– Inget slår sönder sig självt.
”Vi är ju här bara för att få en bättre framtid.”
– Det är inget asylskäl.

vem är den största b…n 2 jun 2013 08:58
Varför rusta och hålla god standard, när man kan hyra ut utdömda rivningskåkar för dubbla pengarna, med lokala bovärdars goda minne, och dessutom skicka fakturor på allt som den avflyttade slagit sönder och förstört? Vad är det som gör att en fastighetsägare har den trovärdigheten och vetorätten, kanske för att han eller hon omger sej med rätt personer, tjänst och gentjänst… Det är ju bara skattepengar, en modern hyreshandel där finns få vinnare och många skattebetalare. En ärlig och rakryggad kommun säger nej, om man bara har ren slum att erbjuda.

Patetisk 2 jun 2013 08:54
Ett par saker som inte nämns är att dessa människor är på flykt, från vad är oväsentligt, de har tak över huvudet, pengar för dagen, en trygg miljö från hot och mord i extrema fall, är detta då sämre? Tänk själv, vad skulle DU föredra? Tak/torrt utan förföljelse eller rädslan att mista livet?

Artikel 2

A-M:H 2 jun 2013 12:15
Vem vill bo i såna lägenheter? Att bovärdarna anser att lägenheterna är okej förstår jag inte att påstå det. Personalen på Migrationsverket ska hjälpa de boende att få felen åtgärdade. Mycket svagt agerande.

Roffe 2 jun 2013 16:32
Regeringen slår sig för bröstet och är stolta över att dom står för allas lika värde… hmmmm dom lyckas ju inte så bra… Börjar det bli dåligt med guldpengar i Sveriges kista kanske?

swede 2 jun 2013 12:17
Jag har jävligt svårt att tro att detta är sämre än det som dom har “flytt” ifrån!

trött på gnäll 2 jun 2013 19:12
Vi bor i ett hus med asylsökande, nu är vi enda svenska familjen som bor där i resten av lägenheterna bor asylsökande. Innan dom flyttade in hade vi inga bekymmer med lägenheten men nu efter ett år så har Nomor varit här och sprutat mot kackerlackor i alla lägenheter även i våran då vi upptäckte ett par kackerlackor i frysdörren. Men nu har det även uppdagats vägglöss i en av lägenheterna! Så jag vet inte om det är lägenheterna som det ska klagas på eller dom som tar med sig ohyra av alla de slag som vi inte haft tidigare. Kanske ska dom vara tacksamma att dom har tak över huvudet och sluta gnälla.

Sanslöst 2 jun 2013 16:45
Det säger väl sig självt att Hyresvärden säger att lägenheterna är fullt dugliga. De vill ju absolut inte betala för att renovera då de troligen bara får ett par hundra tusen av Migrationsverket i månaden, vilket är lagom innan husen ska rivas.
Migrationsverket om några bör bli tuffare emot de som erbjuder nyinkommet folk bostäder, då jag som skattebetalare inte lär bo flottare och absolut inte få ett boende för 70.000 i månaden av staten.
1. Ta inte in fler, då det uppenbarligen inte finns bostäder/jobb
2. Rensa ordentligt bland de som hyr ut, ställ samma krav som på den övriga bostadsmarknaden.
Tänk först, tala sen. Tänk först på Sverige, övriga världen i andra hand.
Sanslöst att de kan ha gått så långt

allavi 2 jun 2013 14:35
swede skrev: Jag har jävligt svårt att tro att detta är sämre än det som dom har “flytt” ifrån!
Tyvärr. Tyvärr du har så rätt så.

Trött på allt gnäll 2 jun 2013 14:20
Men ta dit Anticimex för lössen då kan väl inte va så svårt! Ge dom sen verktyg så kan
dom göra nåt själva. Hur bodde dom innan dom kom hit? Det finns nog hemlösa i Örebro som hade tagit en lägenhet där med en gång utan att gnälla. Ska vi kanske ta skattepengarna och boka ett hotell istället?

Fredrik 2 jun 2013 13:58
A-M:H skrev: Vem vill bo i såna lägenheter? Att bovärdarna anser att lägenheterna är okej förstår jag inte att påstå det. Personalen på Migrationsverket ska hjälpa de boende att få felen åtgärdade. Mycket svagt agerande.
Hur mycket betalar dom som bor där i hyra? Vill du att dom ska få det bättre så är det lätt att lösa, åk dit varje vecka och skänk pengar till dom.

Raggarn 2 jun 2013 11:01
Ett alternativ kan ju vara, att faktiskt inte ta emot flera än vad vi har resurser till…? Jag kan ju också tycka att om man nu flytt från krig, svält och allmän misär så är ju lite mögel i badrummet en bagatell. Lite som att gnälla över en sticka i fingret när hela armen är bruten.

allavi 2 jun 2013 08:42
Det stora problemet är att för många kommer hit. Blir bättre med kraftigt minskad invandring. De flesta får fly från islamiskt förtryck eller att USA med väst lägger näsan i blöt. Fattas lägenheter till inte minst våra unga som gamla som redan bor här. Svenskar som skötsamma nysvenskar. Givetvis skall lägenheterna rustas upp till normal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: