Inget nytt under solen: Lindesberg anno 2003

Återblickar kan ibland vara intressanta och nyttiga. Hur låg det till i Lindesbergs kommun för tio år sedan, våren 2003? Det ska ni få läsa. Artikeln kommer från Sveriges Radio, P4 Örebro.

Så ska 46 miljoner sparas i Lindesberg

Publicerat: torsdag 17 april 2003 kl 16:51, Nyheter P4 Örebro

firemakerInriktningen för hur Lindesbergs kommun ska kunna spara 46 miljoner börjar nu bli allt tydligare.

Under torsdagseftermiddagen ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till en rad konkreta besparingsförslag. Och de förslag som Radio Örebro tagit del av tyder på kraftiga besparingar inom så gott som hela verksamheten.

Enligt det förslag som ligger ska kommunkontoret spara 9,5 miljoner genom att bland annat ta bort medborgarkontoret, dra ner på pengar till EU-projekt, införa inköpsstopp på kontorsmaterial och utbildningar och göra en översyn av IT-verksamheten. Dessutom ska man se över hur mycket pengar som man betalar till Länstrafiken och till de intresseföreningar som kommunen är medlem i.

För medborgarna är det besparingar inom socialförvaltningen och utbildning som kommer märkas mest. Socialförvaltningen ska spara 18,6 miljoner, bland annat kommer en avdelning för dementa som kommunen hyr på Lindesbergs lasarett läggas ner, och ett 20-tal dementa kommer att tvingas flytta till andra boenden i kommunen.

Dessutom ska kommunen ta över driften för äldreboendet Tallåsen som idag drivs av Lindesbergs lasarett.

Nya_skolhuset-Kårberget-StråssaBarn och utbildningsförvaltningen ska spara 8,6 miljoner. Dels genom ännu ospecificerade rationaliseringar och genom att lägga ner Stråssa skola 2004 istället för som planerat, år 2005. Gymnasieskolan och vuxenutbildningen klarar sig undan med förhållandevis små besparingskrav – 1 miljon respektive 500 000 kronor.

Kultur och fritidsförvaltningen ska spara 1,5 miljon kronor, och det kommer bland annat märkas av på driften av de tre ishallar som finns, där isbanorna sköts av kommunen. HUR är ännu oklart.

När det gäller personalen i kommunen så ska enligt förslaget drygt 100 heltidstjänster försvinna på tre år. Anställningsstopp ska råda, dessutom litar kommunen på pensionavgångar och en naturlig rörlighet hos dom anställda.

Parallellt med alla nedskärningar ska en översyn göras av kommunens organisation, för att kommunens verksamhet ska kunna drivas billigare i framtiden. Lindesbergs socialdemokratiska kommunalråd Anders Ceder medger att besparingarna kommer att bli kännbara för invånarna i Lindesberg.

*     *     *

Är inte det lite märkligt förresten, att Lindesberg inte blivit ett dugg stabilare eller rikare trots att kommunen sedan länge tagit emot massvis med utlänningar? Ni vet, folk som skulle vara så mycket mera driftiga, färggranna, intressanta, berikande och klokare än vanliga svenssons.

Får man fråga, trampar inte vi i själva verket i precis samma träsk, nu som då? Agerar kommunledningen på samma sätt nu som då, har de inte lärt sig något av gamla misstag? Skulle de inte ändra på sättet att driva kommunen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: