Biskop Bonnier slåss för landsbygden, men…

Är människorna mer värda i storstaden än på landet?

mdval019Den fd statliga kyrkans biskop i Skara, har tagit fram en liten silikonbatong för att slåss lite grand mot den ökande segregationen mellan centraliseringen i städer och den allt glesare lands- och glesbygden. (DN 2013-08-18) Bra det, texten kan jag i sig skriva under, som en boende ”i skogen” mitt i tjottahejti Sverige, med en allt tunnare hyvlad service.

Svenska kyrkan är enligt lag ålagd att vara rikstäckande. Dessutom måste vi hålla öppet i de kyrkor som fått statsbidrag till renovering. Detta strider inte på något sätt mot vår egen strävan att vara till för alla människor. Men det är intressant att staten ställer de kraven på en medlemsorganisation, när man inte verkar ha samma krav på sin egen verksamhet.
Men vi vill att kyrkan ska vara verksam i hela Sverige. Det ligger i kyrkans identitet som folkkyrka. Den nuvarande spiralen av centralisering behöver brytas eftersom den är en förlust både för samhället och för enskilda människor. Många måste hjälpas åt att bryta det lönsamhetstänkande som finns i synen på medborgarna. Ett mångfaldens samhälle med en levande landsort och landsbygd är något som borde vara en självklarhet i vårt resursrika land.

Men men. Titta nu vem det är som skriver. En representant för en organisation som idag lagt sig platt inför islam och islamisering i landet. När har man senast känt att den svenska kyrkan står för en kristen lära? Deras agenda har man allt oftare anledning att ifrågasätta.

Inte känner man att svenska kyrkan är en organisation för en vanlig svensk. Det är många år sedan jag gick ur, det är jättemånga som gör det samma varje år. Varför har det blivit så, biskopen?

När jag flyttade till landet efter 25 år i storstaden, så funderade jag på att gå med igen, om inte annat så för att kunna rösta i kyrkval och eventuellt ha lite mera insyn. Men som kyrkans representanter har agerat på senare år, så har jag ändå avstått.

Nej, det räcker inte med en liten batong vid det här laget, Åke B. Du borde tagit fram en storslägga eller ett vasst svärd. Annars är det svårt att ta dig på allvar när du säger att

Men vi vill att kyrkan ska vara verksam i hela Sverige. Det ligger i kyrkans identitet som folkkyrka.

mdval018Förstår du, att vi vanliga knegare känner oss totalt svikna av din organisation, när ni hånar och svartmålar oss som valt ett rakryggat parti att rösta på?  Nu är det inte längre fråga om att rädda landsbygden. Det är fråga om att rädda landet Sverige, innan det blir en soptipp för hela Europa och faller i misär.

Du måste faktiskt kavla upp armarna, inte bara sitta bakom ett skrivbord i all bekvämlighet och säkert med rätt hög månadslön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: