FINLAND lägger ner enheter, har ledigt hos andra

Finland låter som ett paradis jämfört med kaoset i Sverige:

Mottagningsenheten i Sjundeå läggs ner nästa vår

Migrationsverket lägger ner Sjundeå förläggning, grupphem och stödboendeenhet 1.5.2014. Avtalet med FRK som förvaltar enheten har sagts upp 1.11.2013, men på grund av den 6 månader långa uppsägningstiden fortsätter verksamheten till slutet av april.

Sjundeå grupphem och stödboendeenhet har 28 platser för minderåriga asylsökande som kommit utan föräldrar. Dessutom har Sjundeå en förläggning med 20 platser för familjer som behöver särskilt stöd, såsom ensamförsörjande mammor och deras barn.

Orsaken till nedläggningen är att det under de senaste åren kommit färre asylsökande minderåriga till Finland än tidigare. Därför har enheterna för minderåriga vid förläggningarna överloppskapacitet. För närvarande är cirka 55 procent av platserna för minderåriga fyllda.

Efter nedläggningen av enheten i Sjundeå återstår 112 platser för minderåriga asylsökande vid grupphemmen och stödboendeenheterna.

Ekonomiskt vettigast att lägga ner en hel enhet

Eftersom enheterna för minderåriga är små är det ekonomiskt sett vettigast att lägga ner en hel enhet i stället för att minska antalet platser i flera enheter.

Förläggningen i Sjundeå med 20 platser för vuxna och familjer läggs ner samtidigt på grund av att kostnaderna för förläggningar med mindre än 60 platser ofta tenderar att vara högre än i genomsnitt.

Vuxenenheterna har också lediga platser

Driftsgraden för förläggningar för vuxna och familjer är 80 procent, vilket innebär att det finns över 500 lediga platser.

I våras och somras skar Migrationsverket ner 226 platser inom mottagandet. Av dem hänförde sig 26 till enheter för minderåriga och 200 till större förläggningar för vuxna och familjer.

Läs mer: Pressmeddelanden 16.10.2013

*     *     *

Samtidigt kommer det ett meddelande från svenska Migrationsverket, gällande kvotflyktingar:

Migr-kvot20131016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: