LINDESBERG: Ceder överklagar beslut som inte tagits än

brådska-pegc032dFöljetong: Det stormar lite om avtalet mellan Lindesbergs kommun och Migrationsverket

Pressombudsmannen för SD i Lindesberg, Tobias Kuru, skriver på sin blogg om turerna kring invandraravtalet som tagits i kommunstyrelsen i stället för kommunfullmäktige, som sig bör. SD överklagade till Förvaltningsrätten om det olagliga sättet, och Förvaltningsrätten tilldelade inhibition i väntan på sitt beslut. Det betyder att man lägger avtalet på is och inte får agera enligt avtalet än så länge. Det betyder inte att avtalet är upphävt!

Inhibitionen innebär inte att domen eller beslutet upphävs, enbart att verkställigheten har skjutits upp. Ofta fattas beslut om inhibition om ett beslut har överklagats till högre rätt och det ännu är oklart om det kommer att verkställas efter överprövningen eller inte. Wikipedia

Ceder kräver alltså att inhibitionen omedelbart avslås. Han yrkar att begäran om inhibition skall avslås med motivering att beslut är tagna i delegerad fråga till kommunstyrelsen från kommunfullmäktige samt att beslut inte strider mot lag eller annan förordning.

Sverigedemokraterna Lindesberg skickar ett yttrande till Förvaltningsrätten om sina synpunkter på det överklagande som Anders Ceder gjort, samt bifogar ytterligare information om att det redan finns ledande beslut i andra Förvaltningsrätter om samma ärende som beslutat att avtal ska tas efter beslut i KF, som referens skickas bilaga med från ärende 8186-11 och 8347-11 i Lunds Förvaltningsrätt tagna som bevis att den delegering Lindesbergs Kommun gjort 2012 är emot tidigare beslut taget 2011 av en annan Förvaltningsrätt som slår fast att det är emot 3 kap. 9§ i kommunallagen.

Ett brev kommer från Kammarrätten i Göteborg där Anders Ceder kräver prövningstillstånd för Överprövning av Förvaltningsrättens beslut (detta innan förvaltningsrätten kommit till beslut) om att beslutet som Sverigedemokraterna överklagat är lagligt då det 2005 delegerades till KS från KF i Lindesberg.

Kuru frågar varför Anders Ceder verkar så rädd för att låta rätten göra sitt jobb att han överklagar Förvaltningsrätten innan den fattat sitt beslut.

Anders Ceder påstår att beslutet har laga kraft från 2005 trots att ingen tidigare bestridit det beslutet. Beslutet som nu är överklagat är från 2012/2013 där Sverigedemokraterna vill att Förvaltningsrätten skall undersöka a) om det är lagligt eller b) gå på Sverigedemokraternas linje som i så många andra ärenden och slå fast att lagen gäller för alla.

Pressombudsman Tobias Kurus blogg 5.11.2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: