Två miste livet vid vindkraftsbrand i Nederländerna, svenska media tiger

tvådödavindkraft2013pilTvå unga reparatörer, 19 och 21 gamla, miste livet 29.10.2013 när vindturbinen fattat eld. Det fanns fyra reparatörer på kraftverket, varav två hann ta sig i säkerhet.

Branden härjade ett av vindkraftverken i en större park i Ooltgensplaat, Nederländerna, 29.10.2013.

Vestas-turbin-Holland

Det syns tydligt att vindturbinerna härstammar från Vestas.

Videoklipp på holländska:

Truppen bestod av fyra män som utförde rutinunderhåll för den 67 meter höga turbinen. De arbetade på en arbetsplattform bredvid turbinen när den fattade eld. Elden omsvepte snabbt den enda flyktvägen, en trappa inuti tornet, och fångade två av reparatörerna ovanpå turbinen.

En av dem hoppade och hittades på fältet bredvid tornet. Det andra offret hittades av ett specialicerat brandmansteam som kunde klättra upp när elden hade avtagit.

Orsaken till eldsvådan är okänd men man misstänker en kortslutning.

Brandmän är tämligen maktlösa vid brand på vindkraftverk. På grund av höga kostnader har underhållsarbetare begränsade metoder och träning i att fly från nödsituationer.

Tragedin vid Ooltgensplaat har lett till en politisk utfrågning (‘kamervragen’ på holländska) gällande säkerhetsåtgärder för underhållsarbetare vid vindkraftverk.

Nieuws.nl

Vindkraft i Sverige är en helig ko

Det är icke politiskt korrekt att ifrågasätta förnuftet i den hajpade förträffligheten i de massiva svenska utbyggnadsplaner som varken är finansiellt hållbara (subventioner!) eller miljövänliga.

Svenska media tiger gärna omsorgsfullt om alla negativa aspekter, exempelvis olyckor. För att inte tala om att vindkraftsbyggen totalt förstör naturen och närmiljön, i motsats till alla utopiska och regnbågsskimrande bilder som företagen, som själva tjänar miljoner på denna energiform, målar upp framför allmänhetens ögon.

Skydda miljön nu!

Ett svar

  1. Vindkraften är en helt galen metod att producera el pga. dels de ödesdigra och orättfärdiga konsekvenserna med ödeläggelsen av våra landskap, hotet emot allt levande i lufthavet samt riskerna, dels den utebliva nyttan om vi pratar miljöbelastning för tillverkning och demontering. Lägg till detta den korta livslängden och den höga kostnaden, som läggs som skatt för oss alla.

    Dumheter från början till slut m.a.o.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: