Behövs det ännu fler godtrogna?

NA har i dag en sedvanligt onyanserad och aningslös snyfthistoria om ett ”ensamkommande flyktingbarn”. Det behövs tydligen fler gode män för alla som bara kommer. De är fler och fler. Varför just till Sverige?

ensamkommandeNu är ju huvudpersonen i artikeln inte precis ensam (annat än att han visst anlände utan anhöriga). Eller nödvändigtvis flykting. Åldern säger jag inget om, han kan mycket väl vara 16.

Hur som helst så berättar han själv att när han ”kom till Sverige för sex månader sedan var det andra gången han tvingades fly för sitt liv.” Han ”och hans familj kommer ursprungligen från Afghanistan men som åttaåring flydde han med familjen till Iran.” Pappan sägs vara spårlöst försvunnen. ”Den senaste tiden har varit svår i Iran. Jag tvingades lämna landet, men min familj är kvar.

Familjen lever tydligen alltjämt, fast den här killen ”tvingades fly för sitt liv”. Jag får det inte att gå ihop.

Som så många andra, så är han med andra ord en separat skickad ankarperson.

Det verkar vara ett mycket väl känt faktum att just Sverige släpper in personer som säger sig vara under 18, utan ordentligt åldersbestämmande eller annan kontroll. Migrationsverkets ledning har länge satt oerhörd press på sin personal, för att processa så många människor som möjligt, så snabbt som möjligt. Avslag är inte populärt, man ska helst ge ett positivt svar. När jag läst miggornas berättelser på Merit Wagers sida, så har jag ofta undrat hur de orkar, utan att få nervöst sammanbrott. Kraven verkar nästan omänskliga.

Han gör naturligtvis som de flesta ankarpersoner: direkt efter erhållet uppehållstillstånd –  som han redan fått, innan ens ett halvår har gått – begär han detta: ”med sin gode mans … hjälp försöker han ordna tillstånd för familjen att komma hit.” Voila. Så ovanligt. Vem skulle ha kunnat ana.

Återförenandet med familjen ska utan undantag ske i Sverige. Vårt land kräver ju inte att personen i Sverige försörjer sig själv eller ännu mindre de anhöriga som även de ”måste” få komma hit. Det är inte många länder som har så slappa regler.

Artikeln avslöjar inte hur ”flyktingbarnet” tog sig ända från Iran till vårt nordiska Sverige, genom eller över hela resten av Europa. Han promenerade knappast, eller?

Migrationsverkets handläggare har ett och annat att säga om alla dessa s.k. ”ensamkommande flyktingbarn”. Undrar om de gode männen i regel känner till detta? Önskvärt är att de, och även vanliga svenssons, går till Merit Wagers blogg och tar del av lite kalla fakta.

Kontaktpersonen i artikeln vittnar om att ”Det är fantastiskt roligt”. Kul för henne då, förstås. Hon får 200 kr i timmen, för besväret.

Behovet av gode män antas växa efter årsskiftet. Så överraskande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: