Vänsterparet: ”Våld hjälper inte mot rasism”

rapp-hermansson20131230NAParet Jeanette Rapp och Snorre Hermansson, som till 2012 verkade i Lindesbergs kommunpolitik för Vänsterpartiet, har skrivit en insändare på NA.

Man skulle vänta sig många fler och ännu kraftigare texter från alla möjliga vänsterrepresentanter, mot våldet. På något sätt typiskt av NA att inte lägga ut detta, eller något annat motsvarande, på sajten. Man kan förstås läsa den digitalt om man vill betala en slant. Men det går ju inte att kommentera några artiklar den vägen. Från 30.12.2013 har NA lyft insändaren med rubriken ”Bryt upp blockpolitiken” för diskussion på nätet.

Det är förstås omöjligt att veta om och i så fall hur många eller från vilket håll, NA har tagit emot avståndstaganden. De kanske har slängt de flesta i det runda arkivet?

Våld hjälper inte mot rasism

På senare tid har NA berättat om ungdomar i länet som hyllar Revolutionära Fronten, vars våld mot högerextremister de tycks tro är enda möjligheten att stoppa rasism och fascism.
Dags att vi, som enbart accepterar demokratiska metoder, avslöjar vad det är för typer som leder fronten.
Till exempel har dess 35-årige ledare just häktats i Stockholm för att i Kärrtorp ha knivhuggit och försökt döda en meningsmotståndare.
Ledaren har sedan tidigare ett digert brottsregister med bland annat grova vapenbrott, hot och misshandel. Vid husrannsakan i hans bostad fann polisen bland annat ett avsågat hagelgevär och pennpistol. Såna ligister är enbart ute efter bråk och har lika lite på politikens arenor att göra som huliganer har på idrottens läktare. De är knappast de föredömen vi önskar våra ungdomar…

När grovt kriminella och våldsbenägna vuxna vilseleder ungdomar med revolutionsromantiska föreställningar och lockar med dem i våldsamma upplopp med misshandel och skadegörelse, måste vi vuxna – föräldrar, lärare och andra – agera.
Vi måste hjälpas åt att förtydliga för ungdomar hur vi kan acceptera våld när det gällt exempelvis sin tids motståndsrörelser mot Nazityskland eller vietnamesernas frihetskamp mot kolonialmakter liksom en rad andra folkliga uppror mot diktaturer i både öst och väst.
Men att vi i en demokrati som dagens Sverige tar bestämt avstånd från sådant våld.

De ungas engagemang mot tilltagande rasism och orättvisor är säkert äkta och i grunden gott. Låt oss använda en del av julledigheten till att diskutera och förena oss med de unga till gemensamma ansträngningar 2014 mot all främlingsfientlighet och intolerans. Men givetvis enbart med demokratiska metoder.

Jeanette Rapp och Snorre Hermansson, Örebro

Jag lägger ut texten p.g.a. att NA inte gjort det, så att den skulle kunna få lite mer spridning. Jag har själv en gång, under många års tid, varit en vänsteranhängare. Men ändrade så småningom åsikt bland annat p.g.a. samhällsutvecklingen och hur Vänsterpartiet har agerat. Som sagt, det vore mer än önskvärt att fler representanter av den sidan skulle ta tydligt avstånd från allt våld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: