Vindkraftslobbarna sprider fräckt sina myter

Till exempel har Nerikes Allehanda återigen gett utrymme för en som talar i egen sak (ej de svenska elkundernas!), nämligen Annika Helker Lundström.

helkercitat-chrx0130

Vem har satt rubriken för hennes lobbyartikel? Den lyder ”Vindkraften i Örebro län bidrar till att pressa elpriset”.

Helker Lundström har en extern VD-post i en ekonomisk förening vars namn låter nästan som om den var statlig och därmed stabil, pålitlig och rationell: Svensk Vindenergi, orgnr 769609-1250.

Man kan läsa föreningens ändamål på t.ex. Allabolag.se:

Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att
1. förmedla och framhäva vindkraftens bästa och att utgöra vindkraftsbranschens samlade röst i samhället.
2. Främja utvecklingen av vindkraftsmarknaden i Sverige så att vindkraften kan utvecklas till sin fulla petential [sic] och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle genom att:
a. Utveckla strategier och initiativ för tillväxt samt för bort tagande av hinder som försvårar för vindkraften att bidra med sin fulla potential.
b. Kommunicera vindkraftens fördelar och pontenitial [sic] till politi ker [sic], opinionsbildare, beslutsfattare, media, andra betydelsefulla sakägare samt allmänheten.
3. Utgöra det centrala navet och nätverket för vindkraftfrågor för alla medlemmar och övriga intressenter och därigenom stimulera dialogen i samhället.

Koden för föreningen enligt Svensk näringsgrensindelning SNI är 94111 – Intressebevakning inom branschorganisationer.

Helker Lundström sitter sedan 2010 även som styrelseordförande i IVL Svenska Miljöinstitutet AB orgnr 556116-2446, vars koncernmoder är en stiftelse. Där presenteras hon så här:

Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi, har idag valts till ny ordförande i IVL Svenska Miljöinstitutets styrelse. Hon efterträder Kjell Jansson, vd för Svensk Energi, som avgår efter 13 år som ordförande.

Annika Helker Lundström är sedan en månad tillbaka vd för för branschorganisationen Svensk Vindenergi. Hon var dessförinnan vd för Återvinningsindustrierna i 12 år och har ett förflutet inom regeringskansliet där hon arbetade med både energi- och miljöfrågor. Annika Helker Lundström ingick även i regeringens kommission för hållbar utveckling som verkade mellan 2007 och 2009. 2008 promoverades hon till hedersdoktor i hållbar utveckling vid Mälardalens Högskola.

Dagens lobbyartikel i NA hittar jag inte på nätet.

Helker Lundström undviker naturligtvis att kalla en spade för en spade, nämligen att de så fint benämnda ”energicertifikaten” är subventioner, alltså pengar som transfereras från skattebetalarna, till de ack så hjärtvärmande snälla energibolagen, så att de kan gå med vinst i stället för förlust. Fiffigt!

Hon avslutar med en sedvanlig floskelkluster:

helker-citat-enkel20140113

”… lönsamt för elkonsumenterna i Örebro län”? Det skulle jag vilja uppleva, men har hittills inte sett några fakta som stödjer detta påstående.

Hoppas att någon från exempelvis Föreningen Svenskt Landskapsskydd, ser artikeln och får in ett svar. Jag vill även hänvisa till Second Opinion och artikeln ”Stoppa regeringens förslag om ytterligare subventioner till vindkraften” urspr. från 2013-12-17 Smålands-Tidningen.

Thoralf Alfsson som är en riksdagsman (SD), skriver om t.ex. hur riskabelt det är för kommuner att satsa i diverse vindkraftsprojekt: ”Kommunala vindkraftsägare slickar såren”. Han citerar en artikel i tidningen Dagens Samhälle:

Flera kommuner i Mellansverige tvingas skjuta till 75 miljoner för att rädda den stora gemensamma satsningen i vindkraftbolaget Samkraft från konkurs. Men ägarna är oeniga – några vägrar riskera mer pengar. …

– För oss är det jättestora pengar och inte vår kärnverksamhet. Det kändes alldeles för osäkert att rädda våra [redan tidigare satsade] 5 miljoner genom att gå in med 12 nya. Vi kan inte göra annat än att slicka såren, säger VD Lars Wennerholm.

Den sistnämnde arbetar i Ljusdals kommun.

Thoralf avslutar blogginlägget:

När det gäller satsningar på vindkraftverk med skattebetalarnas pengar är det inget prat om att pengarna bättre behövs inom skola, vård och omsorg hos 7-klövern. Min personliga uppfattning är att kommuner och landsting inte skall köpa vindkraftverk då det oftast bara handlar om plakatpolitik av politikerna genom att visa att man tänker på klimatet. Vilket i sig är ett rent hyckleri från politikerna sida.

Askersundsbon Evert Andersson har 2012-07-21 lyckats få in sin replik rubricerad ”Allt svårare att förklara vindkraftens fördelar” i NA, efter en av Helker Lundströms lobbyartiklar 2012-07-19. Citat:

Att hela vindkraftbranschen är i gungning, att branschen blöder, att utbyggnadstakten hotar att avstanna, att det inte går att låna i banken med dagens kalkyler. Allt detta kan vi läsa i branschens nödrop i brev till regeringen.

Problemen är självförvållade. Systemet med certifikaten är glasklart och fungerar ju som det var tänkt. Varför ska vi rädda de som felinvesterat just i den här branschen?

Hon säger också att mer vindkraft skulle ge billigare el till hushållen. El är alltså för billig för att vindkraft ska löna sig, men mer vindkraft ska ge billigare el! . . .

För överskådlig tid har vi den el vi behöver plus ett överskott. Svensk elproduktion har nästan inga koldioxidutsläpp. Svensk vindkraft påverkar koldioxidutsläppen marginellt i Europa. Den europeiska vindkraftlobbyn ropar också på hjälp. Tillgången på utsläppsrätter där är så stor att de blivit för billiga. För vindkraft alltså.

Vad närboendes inflytande var värt i Lekeberg vet vi nu. Vad den blir värd i Nyckelhult, Askersunds kommun vet vi snart.

Fina ord av Annika Helker Lundström om ansvar och hänsyn till naturmiljöer och närboende klingar falskt. Inse att av industrin går inte att kräva mer än att de gör vad de får tillstånd att göra. Den politiska nivån måste sansa sig. Av dem kan vi begära att de tar mer hänsyn till de drabbade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: