Lindesberg: Kommunen behandlar åldringar illa – för 30 silverpenningar

äldre_damÅterigen får vi bevittna hur lite den äldre befolkningen i landet betyder. De flesta har arbetat i årtionden och betalat sina skatter, dessutom fortsätter att betala mer skatt nu när de är pensionärer. Men kommunen tycker att det är i sin ordning att plötsligt dra in en färdservice en gång i veckan, för att spara in futtiga 300 tkr.

Är kommunen verkligen så nödtvungen? I vilken verksamhet behövs dessa penningar i stället, och så här hastigt?

Som om det inte var illa nog att livlinan försvinner, så har kommunen meddelat åldringarna endast en månad innan förändringen träder i kraft.

Åldringar strandsatta i stugorna när kommunen sparar 300 000 kr

Lindesbergs kommun vill spara 300 000 kronor årligen genom att låta den så kallade kompletteringstrafiken upphöra från och med 1 mars i år. Beslutet fattades vid årsskiftet. Denna tjänst har under många år varit det enda sättet för många äldre personer att uträtta ärenden i stan då de bor i ytterområden där kollektivtrafiken har mycket få eller inga avgångar alls. Nu får besparingsåtgärden skarp kritik från anhöriga till de som berörs.

Det är totalt 19 personer som berörs av kommunens åtstramning. En av dem är en snart 89-årig kvinna och hennes anhöriga har nu informerat Lindesbergs kommun om hur beskedet har påverkat hennes liv.

”Min mamma som snart fyller 89 år, fick nyligen chockerande skriftligt meddelande om att kompletteringstrafiken mellan Rockhammar och Frövi, taxi en gång per vecka, skall upphöra 2014-03-01, efter cirka 20 år av invand rutin. Att lämna besked till äldre kommuninvånare enbart en månad innan verkställan är annonserad finner jag obehagligt och respektlöst”.

De anhöriga förklarar att beskedet har skapat oro och ångest då konsekvenserna för den enskilde är mycket allvarliga.

”Till personer i aktuell åldersklass bör mycket god tid ges för att kunna bearbeta dramatiska förändringar utan att behöva uppleva ångest över att, som i detta fall, inte kunna få mat till sitt hem, liksom nå apotek och post. Livsviktig blodtrycksmedicin är aktuellt!”

LindeNytt har sökt kommunalrådet Anders Ceder och kommunchef Christer Lenke.

Lindenytt 5 februari 2014
Fredrik Norman, 0581-61 71 71, fredrik (at) lindenytt.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: