Tjänsteman i Halland: Ta folks bostäder och sommarstugor och ge till flyktingar

Texten nedan är en artikel från Hallandsposten 19.4.2014. Tyvärr kan man inte läsa den där utan prenumeration.


”Expropriera hus till flyktingarna”

fullt_hus”Det är orättvist att sätta nyanlända flyktingar i hyresområden där förhållandena redan är ansträngda med utanförskap och arbetslöshet. Det anser en tjänsteman som vill att kommunen tvångsinlöser småhus och bostadsrätter för flyktingarnas behov.

Det är i ett färskt ett brev adresserat till kommunstyrelsen som socialsekreterare Anders Wilhelmsson, på utbildnings- och arbetsmarknadsenhetens avdelning för ekonomiskt bistånd, skriver att Halmstads kommun bör expropriera bostäder på småhus- och bostadsmarknaden för att försörja flyktingmottagandet med bostäder. Syftet är att rättvisare fördela användandet och utnyttjandet av bostäder som annars mest drabbar hyresrätter.

–Jag har tänkt länge på hur fel det är att ständigt sätta de här människorna i miljonprogramsområden med hög arbetslöshet och utanförskap samtidigt som folk i innerstaden och i många villaområden lever helt segregerat i en värld av vit arbetande medelklass, säger Anders Wilhelmsson.

Genom att kommunen införskaffar, genom expropriering men helst på frivillig väg genom inköp eller avtal med bostadsrättföreningar eller småhusägare, andra typer av bostäder i fler områden skulle integrationen bli både bättre och mer solidarisk.

–I stället för att hamna i samma områden skulle de som kommer hit direkt komma in i nya miljöer och barnen spridas i olika skolor. De kan knyta nya kontakter och kommer in i ett annat socialt sammanhang med svenskar. I dag är det de som redan är svaga i utsatta områden som solidariskt får ställa upp för dem som kommer, menar Wilhelmsson.

Det svenska samhället ser annorlunda ut i dag och är mer mångkulturellt och blandat än tidigare, vilket dock inte syns i många av bostadsområdena i Halmstad. När kommunen nu ska ta emot 450 nya flyktingar och asylsökande plus anhöriga till flyktingar som har kommit eller kommer så måste fler ställa upp och göra mottagandet möjligt.

–Det här är ett förslag, men också ett rop om att nu måste politikerna tänka i nya breda banor om vi ska lösa det här. Vi har en tankecensur där vi utgår ifrån att det där går ju inte, men visst går det om vi försöker.

Att expropriera, det vill säga att tvångsinlösa egendom för kommunens räkning, kan låta extremt och Anders Wilhelmsson är medveten om det.

–Frivilligt är bäst, men det behövs något radikalt. Det står i regeringsformen att expropriation får ske om det är angeläget för allmänhetens bästa och jag anser att bostäder och integration åt de här människorna är viktigare än att ta mark för att bygga en väg.

Förhoppningen är att väcka en tanke.

–Att det går så långt att de tar mig på orden och exproprierar hus tror jag inte är realistiskt. Men kanske öppnar de ögonen och hittar nya ställen på bostadsmarknaden. Dystopin är att allting fortsätter precis som vanligt.”

Åsa Montan am @ hallandsposten.se

 

Obs! Bara folk med prenumeration kan läsa artikeln i tidningen.

”Expropriera hus till flyktingarna” Hallandsposten 19.4.2014 En tjänsteman för fram nya idéer för bostäder åt nyanlända flyktingar.

13 svar

 1. Jag tycker man skall följa skrivelsen.
  Observera att han skriver: ”Ge det till flyktingarna”

  Under 3% av de som traskat in sedan 1980 har fått Permanent uppehållstillstånd pga flyktingskäl.

  Detta löser därmed alla problem. Sverige börja följa FNs flykting konvention och tar emot dessa ca 5000-7000st som uppfyller kraven och skickar tillbaka de 120000st andra lycko sökarna. Det står tydligt i FN konventionen att man skall HJÄLPA DEM PÅ PLATS.

  (alla som är för invandring osv: inget hindrar Er att ge Era pengar och öppna era bostäder åt dem. Självklart borde det dock vara bättre om alla multikulti idioter i stället flyttade till Afrika så de fick leva i sin utopi i stället för att släpa en hel kontinent halva jorden bara för deras sinnessjuka idéer om en världsstat)

 2. […] som publicerat denna låsta artikel från Hallandsposten är Gruvmor i Stråssa som på sin blogg har många bra […]

 3. Låter som ett oerhört bra förslag! Vi måste satsa mer på invandring, bara invandring – Ingenting annat! Detta kommer garanterat ske inom överskådlig framtid och det är bra för Sverige!

 4. […] ikke kan komme ud af mangel på boliger. Det drejer sig om Massflykt till Sverige (SOU 1993:89). Tjänsteman i Halland: Ta folks bostäder och sommarstugor och ge till flyktingar, Villor och bostadsrätter föreslås exproprieras till […]

 5. […] Tjänsteman i Halland: Ta folks bostäder och sommarstugor och ge till flyktingar […]

 6. Veldig bra at svenskene sammen med nordmenn øker sin befolkning. Dette er positivt for hele den globale kulturrevolusjonen.

 7. […] Källa: ”Expropriera hus till flyktingarna” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: