AF skickar kriminellt belastade att jobba i skolor och hos åldringar

Jag brukar läsa en blogg som skrivs av en långtidsarbetslös dam, Helga von Pitbull. I dag blev jag rakt ut sagt förskräckt när hon berättade om hur det går till när Arbetsförmedlingen så att säga ger en chans, alltså sysselsätter, kriminellt belastade eller psykiskt störda personer.

I dessa fall sker tydligen ingen som helst kontroll av personen.

Många gånger får den här sysselsättningscirkusen katastrofala konsekvenser. Pedofiler som är praktikanter på dagis och för ett tag sedan blev en 90-årig gumma mördad och fick sedan sitt hem övertänt. Sonen uttryckte sig kritiskt i Expressen:

”– Jag tycker det är omdömeslöst att skicka en psykiskt labil person hem till gamlingar. De erbjöd praktiskt taget en brottsmöjlighet.
     Verksamheten där personer från boendet hjälper till i kommunen har funnits i flera år.”

I detta fall var gärningsmannen tidigare ostraffad, men man kan ju tycka att arbetsledarna för Törebodas kommunala sysselsättningsjippo borde varit lite mer uppmärksamma.

Jag har själv varit på praktik i liknande verksamhet, men i en annan kommun. Där skickade man vem som helst för att hjälpa åldringar med diverse sysslor. Man lät glatt kriminella män stolpa in i pensionärers hem utan någon som helst eftertanke. I de flesta av fallen var det känt sedan tidigare vad de hade gjort, men nu skulle de minsann sysselsättas. Halleluja!

Och

Jag vill tro att när Arbetsförmedlingen skickar ut arbetslösa i praktik på boenden, skolor, dagis, fritids etc. så sker någon form av kontroll.  Men på kommunala sysselsättningar existerar inte dessa. Här skickar man iväg kreti och pleti för att utföra tjänster hos privatpersoner. Det är tillfälligt och man jobbar sällan själv, men det är ingen garanti för någonting: för en kriminell är detta ett guldläge att reka för att återkomma vid ett senare tillfälle. Ja, man behöver inte ens vara kriminell förresten: hur påverkar det en arbetslös som varit fattig under många år att kliva in i ett hem fyllt med konst, silverbestick och antika saker? De flesta av oss låter bli, men är det så konstigt om tillfället gör tjuven? Nej.

Ibland blev en vaktmästare sjuk på skolan och då brydde man sig inte om att ersätta honom med en vikarie – det finns ju så många arbetslösa man kan skicka dit istället. Och så blev det. Bara detta strider mot reglementet, men ännu mer bisarrt blir det då man låter någon vara ersättare på en skola utan någon form av bakgrundskontroll. Hade skolan tillsatt så hade det blivit det, men detta sätts ur spel när man anlitar arbetsmarknadsenheterna i kommunen.

[Jag fetstilade sista stycket.] Läs gärna hela texten hos Helga von Pitbull: Arbetslinjen öppnar dörren för kriminalitet 30.5.2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: