Hel skolklass könsstympta flickor upptäckta i Norrköping

Året är 2014 men det är ibland svårt att tro. Lite märkligt också att tidningen valt att påstå att flickorna skulle vara svenska. Ingen svensk förälder tvingar sin dotter att genomlida något så horribelt.

 

Hel svensk skolklass könsstympad

Norrköping Ett 60-tal fall av könsstympning av unga flickor har upptäckts i Norrköping sedan i mars. I en skolklass med hade alla utsatts för stympning, de flesta för den form då klitoris skärs bort och underlivet sys ihop.(TT)

Ett 60-tal fall av könsstympning av unga flickor har upptäckts i Norrköping sedan i mars.

I en skolklass med 30 flickor hade samtliga könsstympats. 28 av dem hade utsatts för den grövsta formen, då klitoris och blygdläppar skärs bort, och underlivet sys ihop sånär som på en liten öppning.

Det är skolhälsovården som upptäckt övergreppen, skriver Norrköpings Tidningar. Socialtjänsten har nu avsatt extra resurser för att hjälpa flickorna.

Könsstympning av kvinnor är förbjudet i Sverige sedan 1982 och kan ge fyra års fängelse, om brottet anses grovt upp till tio års fängelse. Sedan 1999 är det straffbart även om ingreppet utförs i ett annat land.

När skolan nu slutat för terminen hamnar många flickor i riskzonen för att utsättas för ingreppet under besök i föräldrarnas hemländer.

–Vi försöker informera föräldrarna att de kan få fängelse om de kommer tillbaka och barnen har könsstympats, säger Petra Blom Andersson, samordnare vid Centrala elevhälsan i Norrköping, till tidningen.
De flesta flickor stympas i åldrarna 4-14 år men operationen görs även på spädbarn. I tonåren får många svåra symptom som menssmärtor och huvudvärk, och det kan vara mycket plågsamt att kissa.

Ingen vet säkert i vilken omfattning könsstympning förekommer i Sverige, eller hur många flickor som förs till sina ursprungsländer för att få det utfört. Mörkertalet är stort.

3 svar

 1. De kan väl fråga Ullhagen om omfattningen runt könsstympning.
  Han kommer sannolikt proklamera att detta inte är ett problem eftersom någon könsstympning inte existerar i hans värld.
  Problemet löst.

 2. Exakt vad jag tänkte skriva.
  Problemet finns inte.
  Snart finns inte heller Ullenhag som minister.
  Undrar fö vilken glasspost han kommer att få efter valet????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: