Lycka till, Askersund – med eller utan ”en sammanhållen och långsiktig asyl- och flyktingstrategi”

Ibland ter sig politikernas allvarliga diskussioner rentav tragikomiska, för att inte använda ordet fars. Som till exempel situationen i Askersund. Som bekant, ligger bl.a. både den ökända asylförläggningen Gärdshyttan (herrgården) och Lerbäck (den från ålderdomshem omvandlade) i kommunen.

Jag fnissade faktiskt lite när jag läste dagens blaska, innehållande detta resultat av kommunens regerande ”breda enighets” diskussioner. Eftersom läget i verkligheten är kaotiskt så kvittar det nog vad kommunpolitikerna beslutar att kräva. Som i Stråssa, Lindesbergs kommun, så ser man aldrig fastighetsägarna på plats. De är helt enkelt inte intresserade av annat än sina inkomster.

Kommunen har faktiskt ingen makt att ”kräva” varken av dem eller invandrarverket, någonting alls. Det är bara att bita ihop och försöka stå ut.

Så här röstade Askersundsborna 2010:

Askersund2010kommunalvalsresultat


Sådan här bestämd konsensus råder i kommunen:

 

Bred enighet kring kommunal asyl- och flyktingstrategi

Sju partier i gemensamt uttalande

Publicerad 2014-08-23

Migrationsverket måste ställa högre krav på att de som driver flyktingförläggningar tar ett större ansvar för den sociala situationen på anläggningarna. Det skriver företrädare för sju partier i Askersunds kommun i ett uttalande, och ska nu utarbeta en gemensam asyl- och flyktingstrategi.

busins00Askersund. På initiativ av Moderaterna, som sitter i opposition i kommunen, har uttalandet skrivits och undertecknats av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

I uttalandet poängteras vikten av Sveriges humana asylpolitik och öppenhet mot omvärlden.

”Sverige måste intensifierat arbeta för att få fler länder att också axla det gemensamma ansvaret”, skriver politikerna.

Flyktingmottagandet innebär sociala och ekonomiska utmaningar för staten och kommunerna, och enligt partierna har Sverige styrkan att hantera denna situation.

Men förutsättningarna måste bli bättre, menar Askersundspolitikerna. Med hjälp och stöd av många ideella föreningar underlättas den sociala situationen för dem som flytt från krig och väntar på asyl på boenden.

Enligt politikerna måste många av de som driver boendena ta ett större ansvar.

I samarbete med kommuner, föreningar och organisationer, bör dem som driver boenden vara mer delaktiga att bygga nätverk som bidrar till att introducera de nyanlända i svenskt regelverk och kultur.

ymnighetshornKommunernas engagemang i asyl- och flyktingverksamhet ger ekonomiska effekter, både med intäkter, arbetstillfällen och uthyrda fastigheter, men ställer också stora krav på socialförvaltning och barnomsorg.

Många lösningar måste hanteras akut av kommunen, men oroliga frågor från allmänheten förblir ibland obesvarade. Därför ska kommunen nu utforma en sammanhållen och långsiktig asyl- och flyktingstrategi.

Nerikes Allehanda 23.8.2014

 

handgnuggDet blir säkert finfint. Bara invandrarverket och fastighetsägarna lyder detta beslut. Och resten av Europa ska förstås ta efter Sverige, så klart. Yeah, right.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: