LINDESBERG: Gratulerar fd ”utvisningshotade”, ”ensamkommande” bröderna till uppehållstillstånd

Lottovinst PUT

Det är naturligtvis ett stort glädjebesked att de ”utvisningshotade” bröderna får stanna efter att Migrationsverket ändrat sig. Många har ju engagerat sig bl.a. Facebook och demonstrerat! Men det avgörande var att de nu anses ”ensamkommande”, och de kan ju inte utvisas till varken Ukraina eller Gaza, för det är så oroligt. Vistas mamman i Ukraina, eller är hon nu gömd + papperslös i Sverige, vet ej. Pappan med resten av familjen är hursomhelst i Gaza. Ingen av de vuxna ansåg sig Migrationsverket kunna bevilja asyl. Så paret dumpade sina pojkar här i Sverige.

Men hurra, det löste sig till slut! Nu har dessa barn fått PUT (om det nu stämmer, eller?). Nu har de i så fall rätt att kalla till Sverige, alla sina anhöriga.

Åtminstone blir inte jag ett dugg förvånad om de gör det, varför skulle de inte?

– Killarna är jätteglada, de vill ju stanna i Sverige. Familjen i Gaza vet om det här och de är också väldigt glada. Och vi som har jobbat med det här är förstås också jätteglada, men överrumplade, det gick väldigt fort. Från det att advokaten skickade in papprena fick vi beskedet efter 1,5 vecka, berättar Marie Arenvang, brödernas goda man. 

I första artikeln 5.11. i Lindenytt om beskedet står det att pojkarna får permanent uppehållstillstånd. Men i den här andra från 6.11. verkar det som om det handlar om ett tidsbegränsat:

Marie fick idag beskedet om varför Migrationsverket bestämt sig för att ändra på sitt beslut.

– Anledningen till uppehållstillståndet var ju nya omständigheter. Deras bedömning var att dit pojkarna skulle utvisas råder konflikt som är ett allvarligt personligt hot mot liv. Det var det som de gick på. Eftersom de inte vet om konflikten kommer att bestå, kan de bevilja ett treårigt uppehållstillstånd, men deras bedömning var att det vore oskäligt att låta de utvisas, och också med hänsyn till att barnen är ensamkomna, berättar Marie som till slut kan andas ut.

Jag tror inte i och för sig att det är så noga, nu när de fått TUT så kan säkert Facebookgruppen m.fl. börja tjata på PUT. För situationen håller sig säkert även efter 2017, och då har pojkarna hur som helst ännu fler år bakom sig här i Sverige.

Hur de någonsin kunde lära sig svenska och bekanta sig med totala främlingar här, är en gåta. Det låter som att de absolut inte kan tänkas lära sig ryska eller ukrainska (eller arabiska, fast pappan är palestinier), och bekanta sig med folk i Långtbortistan. Denna diskrepans förklaras ingenstans.

Gratulerar dem dock helhjärtat för den stora Lottovinsten. Hoppas att de uppskattar det på ett genuint sätt. Men vilka ansvarslösa föräldrar som överger sina barn på detta sättet.

* * *

Tidigare artiklar, alla från Lindenytt:

11.4.2014 Pojkar utvisas till land utan släkt eller föräldrar ”M[xxx] och hans bror kom första gången till Sverige och Lindesberg 2011 med sina föräldrar. Pappan är palestinier från Gaza och mamman härstammar från Ukraina. Pojkarna är födda i Ukraina men flyttade från landet när de var i treårsåldern. Familjen har bott i Gaza under pojkarnas uppväxt.

Familjen sökte uppehållstillstånd men fick avslag 2012 och reste efter en tid tillbaka till Gaza. Därefter skilde sig föräldrarna och modern försvann ur barnens liv helt. För ett år sedan kom pojkarna ensamma tillbaka till Sverige och sökte än en gång uppehållstillstånd. …
Pojkarna ska nu utvisas till Ukraina eftersom barnen har ukrainskt medborgarskap. Brödernas mamma är försvunnen och går inte att kontakta. Fadern bor fortfarande  i Gaza.
– Vi har inte varit i Ukraina sedan vi var tre år gamla, förklarar [ena brodern]. Jag förstår lite ryska men det är allt. Jag kan inte ukrainska heller. Eftersom vi inte har någon släkt alls i landet finns det ingen som tar hand om oss.”

12.4.2014 Migrationsverket svarar: Barnens behov i första rummet ”Migrationsverket följer svensk lagstiftning och tar inte beslut som står i strid mot barnkonventionen. Det menar Daniel Johansson, enhetschef på Migrationsverket. Myndigheten vill inte uttala sig särskilt om [brödernas] fall men säger att generellt står barnens behov i första rummet.

– När vi har beslutat om ett barn ska utvisas är alltid första prioritet att försöka återförena barnet med föräldrarna, förklarar Daniel Johansson. Går inte det så ställer vi stora krav på mottagarlandet så att, även om barnet hamnar på institution, får sina grundläggande behov tillgodosedda.”

16.4.2014 Många kom för att stödja [bröderna] Mest barn från pojkarnas skola, förståeligt nog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: