NA:s ”journalister” är inte intresserade av att kolla islamisten Kaplan (MP)

För några år sedan (före Lars Strömans tid var det visst) publicerade NA till och med ”farlig” islamkritisk konst. Numera kan inte sådant hittas i den urvattnade blaskan.

Jag har uppmärksammat tre insändare på sistone, som handlar om den islamistiske politikern Mehmet Kaplan. Han har klättrat ända upp till landets regering via Miljöpartiet. Han skulle säkert lika gärna kunnat välja Socialdemokraterna, som sin stege.

Den som skickat in en frågande insändare heter Göran Wassenius från Filipstad. Hans blogg ”Sisyfos arbetar” kan läsas HÄR.

Det är lite lustigt (eller också inte), att Kaplan inte ids (eller vill?) svara själv, utan MP har i stället lagt det jobbet på riksdagsgruppens ledare. Och han i sin tur svarar inte på de relevanta, helt berättigade frågorna, utan sätter ihop ett ynkligt ”svar” fyllt med hyllningsord, floskler och felaktigheter.

Göran Wassenius har tillåtits att komma med ett inlägg till, men vad hjälper det? MP har bestämt sig att det är helt i sin ordning att ha islamister i sin skara, och att islamister kan klättra upp till landets högsta, styrande organ. MP har som bekant fått på tok för stor möjlighet att påverka framtida beslut, trots sitt dåliga resultat (under 7 %) i valet 2014. Man skulle lätt kunna tro att de ligger i 20-procentsklassen, som de härjar.

NA tar inte sitt journalistiska ansvar utan låter en privatperson sätta ut hakan. Naturligtvis har inte NA heller lagt upp sådana här farliga texter på nätet. De kunde ju väcka diskussion. Tummen ner för NA.

*     *     *

Här kommer inläggen, först som bild, sedan som text.

kaplan-debattartikel20141019NA

Har ingen kollat upp Mehmet Kaplans åsikter?
NA 19.10.2014

När en ny statsminister presenterar ministrarna, är det numera vanligt att de utsätts för en granskning, vars syfte är att avslöja misstag begångna i det förflutna. Det drabbade även Löfvens ministrar. Och vad fann inte medierna! Ett indraget körkort på grund av Fortkörning, och flera ministrars erkännande att de någon gång rökt marijuana.

Men alla kom undan med blotta förskräckelsen och slapp nesan att tvingas avgå direkt efter sin utnämning.

De senaste dagarna har även Mehmed Kaplan uppmärksammats. Och nu handlar det om allvarligare ting än fortkörning och marijuana. Han har varit riksdagsledamot för Miljöpartiet och är nu bostads- och IT-minister. Men han har också suttit i ledningen för muslimska organisationer, som gjort uttalanden, som knappast passar för en minister i en svensk regering.

Mehmet Kaplan har varit både ordförande och sekreterare i Sveriges Unga Muslimer, en organisation, som ofta uttryckt islamistiska åsikter, till exempel att mannen har rätt att slå sin kvinna för att få henne att upphöra med sitt ”oresonliga uppförande**.

Så står det i ett dokument som måste ha tillkommit under Kaplans tid i organisationen.

Tycker Mehmet Kaplan fortfarande att mannen har rätt att slå henne?

Sveriges Unga Muslimer är dessutom en av de organisationer som krävt att muslimer, boende i Sverige, inte ska behöva följa svenska lagar, som strider mot koranen, till exempel tillåtelse för mannen att ha mer än en hustru.

Kräver Kaplan fortfarande sådana undantag?

För Miljöpartiet är jämställdhet mellan könen kungsord, som måste prioriteras.

Fick Kaplan stora famnen utan att någon kontrollerat vad han sagt och gjort under sin tid i Unga Muslimer?

Liknande krav har rests av ordföranden i en annan organisation, Muslimska Förbundet via brev till riksdagspartierna. Han krävde att skilsmässor måste godkännas av en imam, att kommunala skolor ska undervisa muslimska barn i hemspråk och religion i separata grupper, och att muslimska flickor och pojkar inte får ha simundervisning tillsammans.

Håller Mehmet Kaplan med?

Det vore upplysande, om han kunde svara på den frågan! Han har många gånger medverkat i debattprogram, där frågor av detta slag diskuteras.

Men han har en benägenhet att svara undvikande – eller börja tala om något helt annat.

För några år sedan försökte Nalin Pekgul, då ordförande för S-kvinnorna, hjälpa muslimska flickor, som trakasserats av manliga fundamentalister. De hindrades gå in på diskotek, de hade för korta kjolar.

Hon motarbetades av Mehmet Kaplan, som försvarade fundamentalisterna. Tydligen hade Miljöpartiet inte heller den gången några invändningar mot hans agerande.

Men Miljöpartiet är inte ensamt om att ha rekryterat muslimer med extrema åsikter.

I jakten på muslimska väljare har även Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna vänt sig till toppskiktet i muslimska organisationer, trots att de då fått partimedlemmar, vars åsikter kraftigt avviker från vad muslimer på basplanet tycker.

Göran Wassenius
Filipstad

kaplan-debattartikel20141021NA

Påhopp som saknar grund
NA 21.10.2014

I en debattartikel utsätts Mehmet  Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister, för en rad kränkande och totalt ogrundade anklagelser. Mehmet Kaplan är en av Miljöpartiets mest ansedda politiker, min tidigare kollega och företrädare som gruppledare i riksdagen.
Han har hela sitt politiska liv kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter, mot diskriminering och fördomar.
Mehmet står upp mot rasism och islamofobi, men också mot antisemitism, homofobi och kvinnoförtryck.
Han har upprepade gånger tagit avstånd från IS terror och annan fundamentalism.
Kaplans engagemang i Sveriges unga muslimer, en demokratisk ungdomsorganisation som också blir lögnaktigt anklagade för fundamentalism, ser vi i Miljöpartiet som en värdefull koppling till civilsamhället.
Det är därför beklämmande att läsa svepande och långsökta anklagelser mot Kaplan som knappast skulle drabba en politiker med en annan livsåskådning. Miljöpartiet är ett antirasistiskt och feministiskt parti och Mehmet Kaplan företräder oss som en av sex miljöpartistiska ministrar. Det är vi stolta över och ser fram emot att börja diskutera politik snarare än ogrundade anklagelser och personliga påhopp.

JONAS ERIKSSON (MP)
Riksdagsledamot och gruppledare

kaplan-debattartikel20141107NA

Jag anklagar ingen, jag ställer bara några frågor
NA 7.11.2014

Miljöpartiet har drabbats av skandaler. Familjen Romsons båt har bottenmålats med förbjuden giftfärg. En av Åsa Romsons medarbetare har dömts för narkotikabrott. Bostadsminister Mehmet Kaplan har uppmärksammats för att jämföra svensk muslimer, som åker till Syrien, med svenska frivilliga i finska vinterkriget. Och Säpo har stoppat en av Gustav Fridolins topprekryteringar. Den tillträdande tjänstemannen hade för stora skulder. Det är mycket för ett parti som aldrig tidigare suttit i en regering!

Det kan ha försämrat kvaliteten på den debattartikel som Jonas Eriksson (MP), skrivit i NA (21/10) som svar på mitt inlägg (NA 19/10) om just Mehmet Kaplan. Eriksson hävdar att jag utsätter honom för kränkande, långsökta, svepande och totalt ogrundade anklagelser.

I själva verket gör jag ingenting av detta. Jag har utgått från fakta och ställt tre frågor till Kaplan.

De två första berör hans tid i Sveriges Unga Muslimer. Den organisationen skapade ett dokument, Kvinnan i Islam, enligt vilket mannen har rätt [att] slå sin kvinna för att få stopp på hennes ”oresonliga uppförande”. (Det vore intressant att få veta, om även kvinnan har rätt att tillrättavisa mannen).

Jag ville inte anklaga honom – han kan ju ha ändrat uppfattning så jag frågade endast, om han fortfarande anser att mannen har rätt att slå henne.

Sveriges Unga muslimer har också (under Kaplans tid i organisationen) krävt särlagstiftning för
muslimer boende i Sverige. Det skulle innebära att muslimer inte behöver rätta sig efter svenska lagar, som strider mot Koranen. Det skulle få helt oacceptabla följder! Men han kan ha ändrat uppfattning också om detta, så jag frågade endast om han stödjer förslaget.

Tredje frågan handlade om Nalin Pekguls försök att hjälpa muslimska flickor, som trakasserats [av] islamistiska män. De hindrades gå på diskotek eller ordna egna fester med musik. Det framgår av flera inslag i Sveriges Radio att Mehmet Kaplan inte ville ta avstånd från de för trakasseriet ansvariga. När islamister satte stopp för en planerad ungdomsfest, påstod Kaplan att stoppet i stället berodde på att tillstånd från polisen saknades. Men dagen därpå kunde Folkets Hus visa upp polisens tillstånd!

Eriksson menar även att mina ”svepande och långsökta anklagelser” knappast skulle ha drabbat ”en politiker med en annan livsåskådning”. Han menar alltså att Kaplan kritiserats för att han är muslim. Jag tror han har helt fel.

Om Sverige fick en religiös sekt, som bokstav för bokstav vill leva efter vad Gamla Testamentet säger om till exempel kvinnans ställning, äktenskapsbrott, påföljder för tjuvar, och så vidare så skulle medierna kasta sig över dess ledare. Däremot har de dragit sig för att ge sig på Mehmet Kaplan. Finns det någon annan förklaring än rädsla för att bli anklagad för islamofobi?

Till sist ett citat från Nalin Pekgul (själv muslim):
”Med Mehmet Kaplan i regeringen har Gustav Fridolin och Åsa Romson sänt en tydlig signal till Sveriges muslimer om att islamisterna nu har det svenska etablissemangets stöd.”

Göran Wassenius
Filipstad

5 svar

 1. Man blir mållös när man läser Jonas Eriksson (mp) svar…
  ”Han har hela sit liv kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter, mot diskriminering och fördomar..”
  Finns det ETT sant ord i denna ordmassa?

 2. Vi får hoppas att Jonas Eriksson en vacker dag kommer att tvingas äta upp dessa hårresande påståenden. Men vilken ynkrygg den där Kaplan som inte svarar själv. Frågorna är ju berättigade. Och NA knystar inte ett ord, förstås. Värdelöst. – Fredagsfråga i tidningen: ”Är tacos fredagsmys för dig?” Sådan låg nivå.

 3. Man bör nog tillägga att det ENDAST är ”alternativmedia” som granskat Kaplan. Övriga har jamsat med i sedvanlig ordning, Kaplan tillhör ju ”the untouchables” som ofta kommer undan med vadsomhelst..
  Mest känt just nu är den makedoniska ”lastbilschaufför” inom citationstecken för han saknade körkort (falskt!) saknade idhandlingar/pass, visste inte om han genomgått några kurser i ”köra lastbil”.
  Vad hände?
  Svensk rätt FRIKÄNDE honom! Han kan bara köra vidare..
  Hycklandet i Sverige av idag saknar motstycke!
  Kaplan har f ö nyligen varit på en (nöjes) resa till Turkiet för att ”titta på bostäder” och gett löften till sina kompisar..
  Någon som kan svara på vad Turkiet kan lära oss om bostäder, ett område där länderna saknar alla former av likhet?

  • Jag påstår att Kaplan gjorde en resa dit för att övertyga islamisterna som jobbar för en öppen port mot Europa, att han kommer att göra sin del. Han kommer att utnyttja sin ställning till max.

   • Helt korrekt slutsats!
    Invandringen har medfört att samhällsstänkandet ofta ersatts med klantänkande.
    Man gynnar sin grupp sin klan före totala samhällsnyttan.
    Vilket är vad vi ser här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: