Jim Hoppe tänker sätta sina klor i Lekebergs kommun

Hoppe har blivit av med sina skatteskulder och blivit miljonär genom att driva ett flertal asylhotell på olika håll i landet.

Nu ska han försöka åla sig in även i den lilla kommunen Lekeberg. Det är tydligen fyra entreprenörer som skrivit anbud och Hoppe är en av dem. Han äger sedan tidigare asylförläggningar bl.a. i Ställdalen, och den ökända Gärdshyttan.

Eftersom kommunpolitikern Håkan Söderman (M) känner Hoppe via Caravan club i Örebro län (samarbete vid Gillersklack) så kunde han inte vara med och besluta i kommunfullmäktige om huruvida kommunen själva skulle driva ett HVB-hem för ”ensamkommande barn”, eller om man skulle anta någon privat entreprenörs anbud.

Det blev nu det senare, trots att moderaten Söderman anmälde jäv. Centerpartisten ställde upp.

Socialdemokraterna lämnade samma yrkande som i arbetsutskottet men fick inget gehör för detta i nämnden. Eftersom de anser att beslutet om att gå vidare med förfrågningsunderlaget utan att göra en utredning strider mot kommunallagen deltog  de inte heller i beslutet under tisdagen.
– Vi menar att frågan är av så stor principiell betydelse. Vi kan inte ta ett beslut när det inte finns något underlag, säger Anette Andersson.

Kommunen har tydligen inga lokaler:

– Jag tycker att de går händelserna i förväg genom att yrka på en utredning. Det är öppet för vem som helst att lägga ett anbud. Men i dagsläget har inte kommunen några lokaler att bedriva den här verksamheten i. Om någon annan säger sig villig att bedriva verksamhet då riskerar vi inget med tanke på att Migrationsverket kan säga upp avtalet. Vi använder kommunens pengar på ett ekonomiskt försvarbart sätt, menar Annica Zetterholm.
– När det inte finns några siffror på att det blir billigare att driva det privat så kan vi inte heller se våra skattebetalare i ögonen. Därför kan vi inte ta  något beslut, säger Anette Andersson.

Beslutet som justerades direkt blir att nämnden föreslår att kommunfullmäktige den 15 juni ska anta förfrågningsunderlaget och sedan ge nämnden uppdrag att teckna ett avtal med det vinnande företaget. Anbud ska ha inkommit senast den 31 juli och vara bindande till den 30:e november. Anbuden ska öppnas den 3 augusti. [Fetmarkeringen Gruvmors, med höjda ögonbryn.]

Ibland kan man själv tycka precis som en socialdemokrat! Det händer inte särskilt ofta.

Jag kan tänka mig att Söderman (M) nu firar med sin polare Jim Hoppe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: