Vem bryr sig om pensionärer?

snöskottningI Lekeberg öppnades nyligen en evakueringsenhet för utlänningar. Då ska man naturligtvis serva dem, dygnet runt. Pensionärerna får lov att ”ha förståelse” för att de inte numera kan få någon service via AME.

I drygt en månad har 5-6 deltagare från Arbetsmarknadsenheten, AME, i Lekeberg fått arbeta med något annorlunda. De är vaktmästare och transportörer när 70 flyktingar behöver hjälp med mat och boende.

Tänk att NA bara vet att varenda av dessa är just flyktingar. Det är man kanske automatiskt bara en utlänning säger att man vill söka asyl. Och det är ju så förträffligt, ty:

– Vi jobbar med att få ut människor i arbete och att våra deltagare ska växa som människor. Det här är positivt för AME:s verksamhet med arbetsuppgifterna och att träffa människor från andra kulturer. Det blir något positivt som man kan visa upp i sitt cv. Det är väldigt givande för våra deltagare att möta andra kulturer, menar Per Gustafsson.

Skit i pensionärerna, de är ju så grå och alldagliga och de flesta bara svenskar (?), gamla människor som inte kan lära dessa yngre personer något spännande eller nyttigt (?).

En verksamhet som får stå tillbaka på obestämd tid är fixarservice som AME drivit under ett par år. Pensionärer i Lekeberg som får gratis hjälp med bland annat gräsklippning, snöskottning och enklare göromål inomhus av AME. I Fixarservice brukar mellan två och fem personer tjänstgöra och det är en uppskattad verksamhet av pensionärerna.
– Deltagarna som vi har i Fixarservice måste ha körkort och de behöver vi nu ha i evakueringsboendet för att köra bilar och bussar, säger Per Gustafsson.
Han förklarar att alla pensionärer som haft Fixarservice har informerats om det nya läget.
– De flesta har förståelse för hur det är. Jag kan inte säga när vi kommer i gång igen. Just nu har vi en paus för vi har inga som har körkort. Men det kan se annorlunda ut om en vecka.
– Fast även om vi får in personer med körkort i AME så måste vi veta att de är kvar innan vi startar Fixarservice igen, avrundar Per Gustafsson.

Som det ser ut med de oproportionerliga mängder utlänningar som kontinuerligt ”anländer” i landet, så kommer inte Lekeberg att kunna starta om någon Fixarservice på överskådlig tid framöver.

Jag blir förvånad om det visar sig att de faktiskt bryr sig och hittar en gnutta vilja för att fixa Fixarservicen. Chansen är liten, man får ju inte sätta ”grupp mot grupp” som det heter, och om man ändå är så illa tvungen, så blir det naturligtvis gamla svenska människor som får ge vika. Det bara är så, har varit ganska länge nu. 😦

Nerikes Allehanda 7.12.2015: ”Nytt uppdrag ger nya erfarenheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: