Rent livsfarligt att bli gammal o sjuk

Är du gammal och dement, så riskerar du att slentrianmässigt bli behandlad som döende. En läkare har via telefon bedömt en åldrings tillstånd som hopplöst.

”Det vi inte fick information om var dels att läkare inte sett honom, bara uttalat sig per telefon och utan vår kännedom skrivit ett palliativt avtal om mediciner. Vi fick heller inte information om att inget dropp kan ges på kommunala vårdboenden.”

Den här gången gick det dock bra, tack vare att anhöriga tog tag i ärendet. Men vad händer med folk som kanske inte har aktiva människor runt om sig, kapabla att kräva mer än kallsinniga besked från vårdens sida?

Till slut klarade inte mannens fru och dotter av att se honom ligga i det heta rummet och gapa efter vätska, utan krävde att han skulle få åka till akuten. Väl på sjukhuset sattes dropp direkt in. Mannen behandlades med antibiotika för infektion under fem dagar och redan dag tre satt han upp i rullstol, åt två mål mat om dagen och drack kaffe. Han skickades sedan tillbaka till äldreboendet.

Dottern förklarar i anmälan att hon förväntar sig att hennes far ska få den vård han behöver när någonting inträffar.

”Hade vi anhöriga inte varit där hade pappa dött av uttorkning.”

En grym skandal, med andra ord.

IVO riktar nu kritik mot socialnämnden i Lindesbergs kommun och listar ett flertal brister i vården och behandlingen av mannen. Bland annat undersöktes han inte av läkare, äldreboendet dokumenterade inte mannens vårdförlopp i hälso- och sjukvårdsdokumentationen tillräckligt väl och närstående fick inte tillräcklig information.

Socialförvaltningen i Lindesbergs kommun har vidtagit åtgärder för att förhindra att en liknande händelse ska inträffa igen, står det i beslutet.

Men herregud, det borde väl inte hänt ens den här gången?

News55 11.mars 2016: Man behandlad som döende på äldreboende. Dottern: ”en ren skräckupplevelse”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: