Askersund: Deltidsbrandstyrkan ska få förstärkning med språkkunniga utlänningar

brand-hyreshus

Gud vad jag är trött på att tro att nu, nu har jag väl hört alla tokigheter så nu är botten nådd. Men jag har fel gång på gång, för det visar sig att den svenska galenpåsen är bottenlös!

 

 

Ensamkommande ungdomar över 18 år ska delta i en utbildning till räddningsvärnspersonal i Askersund. Länsstyrelsen i Örebro har nu beviljat pengar till ett pilotprojekt.

– Vi har många väldigt duktiga ungdomar som har varit i Sverige i fyra till fem år och som pratar riktigt bra svenska. De är i slutet på sin gymnasietid. De har kommit som ensamkommande och kan dari, persiska, albanska och lite annat, de förstår arabiska lite grann. Vi såg möjligheten att stärka upp deltidsbrandstyrkan med ett så kallat räddningsvärn. En grupp frivilliga som bistår räddningsstyrkan vid olika larm, säger Kersti Beck-Larsson, integrationssamordnare i Askersunds kommun.

Ensamkommande från Albanien som fått asyl? Är det pga att Sverige behöver albanskkunniga personer? Det pågår väl inget krig i Albanien?

Språkproblem
Till deltidsstyrkan i Askersund har det en längre tid varit problem att rekrytera personal. Därför ses satsningen på räddningsvärnet som en möjlighet att stärka upp verksamheten. Dessutom stöter räddningspersonalen allt oftare på ett annat problem när de är ute i samhället – nya språk.
– Jag har en kollega som är säkerhetskoordinator och deltidsbrandman och vi började pratade om svårigheter som uppstår allt oftare vid larm att man inte kan språk som brandman när man kommer ut till en olycksplats. Det är många människor med annan språkbakgrund än engelska, säger Kersti Beck-Larsson.

Men det är väl ändå rimligt att utlänningar ser till att de kan det mest basala av det svenska språket, det är ju ändå här de har valt att bo? Varför skulle de inte vara intresserade av att lära sig svenska?

Och vem ska betala? Jo, det blir skattebetalarna som vanligt:

Länsstyrelsen i Örebro län har beviljat kommunen och Nerikes brandkår en summa pengar för att ge möjlighet till nyanlända ungdomar över 18 år att genomgå utbildningen i Askersund. Nu har fyra killar med afghansk- och en tjej med albansk bakgrund i åldrarna 18-21 år nappat. Snart får de sitt första kurstillfälle.

Till slut avslöjas den riktiga orsaken:

Informationsbärare
Ytterligare en vinst med satsningen är att lättare kunna föra ut viktig information till nyanlända.
– Vi ser att vi nu får en grupp som kan åka ut på anläggningsboenden och informera grupper av asylsökande om brandsäkerhet på modersmål, säger Kersti Beck-Larsson.

Tackar för det. Först tuttar de utländska asylsökande på, sedan ska svenskarna åka och släcka och dessutom släpa med sig utlänningar som informerar de asylsökande att så får man inte göra, aja-baja.

Sverige verkar mer och mer existera enbart för utlänningar.

Källa: SVT Örebro 28. november 2016

2 svar

  1. Äntligen trillade polletten ner hos mig. Jipppiiii.
    De får anställning för att brandkåren ska slippa få stenar kastade på sig för inte kastar man sten på sina landsmän.
    *lutar mig tillbaka och känner mig som ett geni*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: