Vi får betala fem mille extra för Åstorp

Uppdatering 31.10.2012

”Migrationsverket får böta 5,5 miljoner”

heter det på SVT Sydnytt 15.2.2012

ÅSTORP | Migrationsverket måste betala 5,5 miljoner kronor i skadeavgift för att ha genomfört en otillåten upphandling, när förvaret i Åstorp skulle byggas om.

Det står klart efter förvaltningsrättens prövning av ärendet, som drivits av Konkurrensverket.

70 miljoner kronor
Den otillåtna direktupphandlingen gjordes hösten 2010 med ett byggföretag i Åstorp. Avtalet är värt närmare 70 miljoner kronor och gäller ombyggnader och uthyrning av förvarsanläggningen.

Att Migrationsverket får böter kan tyckas rättvist, i fall de gjort fel. Men Migrationsverket har inga andra pengar än allas våra gemensamma skatteresurser.

Situationen är alltså lose-lose för folket, hur man än försöker vända och vrida på det. Finns det över huvud taget någon vinnare? Möjligtvis oseriösa firmaägare och tjänstemän som säkerligen vet att de gör fel men struntar i det, för det är sällan någon personligen ställs till svars i vårt fd. fina land.

Det blir bara rundgång i systemet. Vi betalar skatter. Migrationsverket tilldelas budgetpengar. Nu får de 5,5 miljoner minus på sitt konto. Men de behöver ju alla sina pengar. Alltså går de till regeringen och begär extra anslag.

Suck. Dubbelsuck.

Uppdatering 31.10.2012

Istället för att upphandla en regelrätt byggentreprenad tecknades ett avtal om tilläggshyra med fastighetsägaren. Den aktuella lokalen, flyktingförvaret i Åstorp, ägdes av Brinova.

Kammarrätten upphäver nu förvaltningsrättens dom efter överklagande från Migrationsverket. Detta trots att det står klart att upphandlingen var felaktig.

Migrationsverket behöver inte lätta på plånboken. Eftersom upphandlingen påbörjades innan de nya reglerna om upphandlingsskadeavgift trädde i kraft den 15 juli år 2010 blir det inga böter.

Striden har stått hård kring definitionen av exakt när man kan säga att en upphandling påbörjas. Konkurrensverket anser att denna upphandling påbörjades först vid tidpunkten för avtalets ingående.

Migrationsverkets anskaffning skedde helt vid sidan av LOU. Enligt övervakande myndighets tolkning av lag och förarbeten är ytterst tveksamt om en otillåten direktupphandling någonsin skulle kunna anses påbörjad vid en tidigare tidpunkt än avtalets ingående.

Källa: Upphandling24: ”Konkurrensverket förlorar mot Migrationsverket” 2.10.2012

Uppdatering 2

2012-10-17

Konkurrensverket ger sig inte

Konkurrensverket tycker att kammarrätten dömde fel när Migrationsverkets friades från en otillåten direktupphandling. Nu blir det Högsta förvaltningsdomstolen som kommer att få ta ställning till om det ska bli upphandlingsskadeavgift eller inte.

Källa: Upphandling 24 den 17. oktober 2012

Undrar vad detta såseri kostat för samhället.

Lämna en kommentar